Banja Luka

Za sanacijom vapi više od 10 banjalučkih vrtića

Za sanacijom vapi više od 10 banjalučkih vrtića
Foto: N.N. | Za sanacijom vapi više od 10 banjalučkih vrtića

BANJALUKA - Mnogi vrtići u gradu zbog starosti i dotrajalosti vape za sanacijama, ali će naredne godine prioritet imati izgradnja vrtića na Petrićevcu, završetka druge faze dogradnje "Kolibrija" te potpuna sanacija ili izgradnja novog objekta vrtića "Nataša".

U godišnjem programu rada JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za 2019/2020. godinu navodi se da je potrebno raditi sanaciju u više od 10 vrtića u gradu, a kompletnu sanaciju potrebno je izvršiti u  "Nataši" i "Našoj djeci".

Jelena Kurtinović, direktorica Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kazala je daje  prije svega potrebno uraditi sanaciju nekoliko objekata po principu energetske efikasnosti.

"Među vrtićima kojima je potrebna sanacija su  'Naša djeca', 'Nataša', 'Neven', 'Srećno djetinjstvo', 'Lana' i 'Bubamara'. U vrtiću 'Srećno djetinjstvo' treba raditi fasadu i krov", kaže Kurtinovićeva.

Dodala je da "Nataša" i "Naša djeca" zahtijevaju kompletnu sanaciju, jer su prilično stari.

"Vrtić 'Naša djeca' u mjesnoj zajednici Centar 1 izgrađen je 1951, dok je 'Nataša' u Boriku izgrađen  1984. godine", kazala je Kurtinovićeva.

Istakla je da je namještaj u nekim vrtićima star koliko i sam objekat.

"Potrebno je zamijeniti stvari u velikom broju vrtića, čak u njih desetak, jer je to dotrajao namještaj, koji se u pojedinim vrtićima malo promijenio od kada su i sami objekti izgrađeni", objasnila je Kurtinovićeva.

Strategijom razvoja grada planirana je izgradnja novih objekata na osnovu podataka gdje su najveće liste čekanja djece za upis u vrtiće.

Da bi se povećao obuhvat djece u predškolskim ustanovama, prema Strategiji razvoja, počeli su izgradnja novog vrtića u MZ Petrićevac, druga faza dogradnje vrtića "Kolibri" te se očekuje izgradnja novog vrtića "Nataša" u Boriku.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, kazao je da će naredne godine za završetak radova na vrtiću "Kolibri" biti potrebno oko 1,1 milion KM, te da radovi na vrtiću "Nataša" vjerovatno neće početi sljedeće godine.

"Naredne godine ćemo opremiti vrtić na Petrićevcu. Takođe, radiće se drugi dio 'Ježeve kućice'", kazao je Bilčar.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je u toku sanacija i rad na četiri vrtića u gradu.

"Većina objekata je iz predratnog vremena i potrebna im je rekonstrukcija. Sada radimo četiri objekta koji će povećati kapacitete Centra za novih 450 mjesta", rekao je Radojičić.

Dodao je da je u toku sanacija "Ježeve kućice", koja bi trebalo da bude gotova ove godine, takođe sanacija "Kolibrija" je u drugoj fazi, a iduće godine unutrašnje rješenje i puštanje u rad.

"Takođe, na Petrićevcu se gradi tronamjenski objekat, u kojem će biti i novi vrtić. Istovremeno je u toku rekonstrukcija poslovnog objekta na Starčevici, gdje će biti smješten vrtić", objasnio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije