Banja Luka

Za sanaciju banjalučkih osnovnih škola više od 600.000

Za sanaciju banjalučkih osnovnih škola više od 600.000
Foto: banjaluka.rs,ba | Za sanaciju banjalučkih osnovnih škola 603.000

BANJALUKA - Za sanaciju i rekonstrukciju 16 osnovnih škola na području grada ove godine je izdvojeno više od 600.000 KM, a među njima će biti sanirana i poplavljena škola "Mladen Stojanović" u Bronzanom Majdanu.

Rečeno je ovo danas nakon sastanka gradonačelnika Igora Radojičića i predstavnika osnovnih škola s područja grada.

"Nakon usvajanja rebalansa budžeta i prije početka školskih odmora završeni su priprema i raspodjela sredstava za obnovu i rekonstrukciju škola. Ovo je koordinisana aktivnost Ministarstva prosvjete i kulture RS, predsjednice RS i gradskih vlasti", rekao je Radojičić.

Dodao je da su u pitanju različite vrste sanacija i radova - od krovova i sanitarnih čvorova do kotlovnica u centralnim i područnim odjeljenjima.

"Predsjednica RS je izdvojila 57.000 KM, resorno ministarstvo 400.000, a grad je obezbijedio 150.000 KM", kazao je Radojičić.

Istakao je da se nekoliko škola kandidovalo za projekte energetske efikasnosti, za koju se sredstva čekaju iz vanjskih izvora, te da najvjerovatnije ove godine neće biti tih programa.

"Nadamo se da će iduće godine neke od ovih škola ući u veće zahvate. Grad takođe radi i tri projekta, među kojima su dogradnja škole 'Miloš Crnjanski' na Petrićevcu i dvije sportske dvorane, jedne kraj OŠ 'Branko Radičević' na Starčevici i jedne kraj OŠ 'Sveti Sava' na Laušu", objasnio je Radojičić.

Dodao je da je za školu na Laušu rebalansom budžeta već obezbijeđeno 260.000 KM.

"Radićemo i na rekonstrukciji škole 'Miroslav Antić' u Bistrici i njenog područnog odjeljenja u Borkovićima", rekao je Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Istakao je da škole već mogu početi s postupkom javnih nabavki kako bi tokom školskog odmora ovi projekti bili završeni.

Dušan Mišljenović, direktor OŠ "Georgi Stojkov Rakovski", rekao je da su potrebe osnovnih škola velike.

"Veliki je broj osnovnih škola na teritoriji grada, ali sanirajući ovako dio po dio stvorićemo bolje uslove za naše đake", rekao je Mišljenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije