Banja Luka

Za sjemenske pakete stiglo 750 prijava

Za sjemenske pakete stiglo 750 prijava
Foto: N.N. | Za sjemenske pakete stiglo 750 prijava

Za dodjelu besplatnih sjemenskih paketa Centar za razvoj poljoprivrede i sela je zaprimio više od 750 prijava, što prevazilazi planirani broj od 450, rekao je za "Nezavisne" Draško Ilić, direktor Centra.

Prema njegovim riječima, ovaj broj ne predstavlja pravu zainteresovanost za besplatne sjemenske pakete, jer je mnogo više poljoprivrednika na području grada koji su zainteresovani za pakete.

"Bilo je dosta poziva na telefonske linije Centra i mnogi zbog zauzetosti linije nisu nas mogli ni dobiti, tako da mislimo da je broj zainteresovanih i veći. U narednom periodu i dalje ćemo prihvatati pozive i zainteresovanima pokušati pomoći i naći načine kako da im omogućimo da dobiju besplatan sjemenski paket", kazao je Ilić.

Dodao je da je samo juče bilo više od 150 poziva za prijavu.

"Paketi se odnose uglavnom na socijalno ugrožene kategorije, domaćinstva sa višečlanim porodicama i one koji su trenutno nezaposleni. Spisak smo napravili i biće proslijeđen Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS", naglasio je Ilić.

Istakao je da su sve one druge koji su pokazali interes evidentirali kako bi u slučaju dodjele iz nekih novih programa i njima bili dodijeljeni besplatni sjemenski paketi.

"Uradili smo izmjenu plana i programa rada Centra koju smo poslali Gradskoj upravi i očekujemo da će biti promijenjeni u odnosu na predviđene za ovu kalendarsku godinu. Po predloženom novom programu  planirano je 520.000 KM za biljnu proizvodnju u kojoj ćemo podržati ratare i povrtare, podržaćemo i svu poljoprivrednu proizvodnju, nabavku opreme i sredstava, kao i podršku prerađivačima", zaključio je Ilić.

Besplatni sjemenski paketi sadrže zasade mrkve, peršuna, cvekle, rotkvice, crvenog luka, krompira, karfiola, zelene salate, špinata, krastavaca, graška, pasulja, rasade paprike, paradajza i kupusa.

U paketu se nalazi i 25 kilograma đubriva tri petnaestke, 25 kilograma đubriva kan posebnog za prihranu, tri kilograma vodootopivih đubriva i jedna leđna prskalica od pet litara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije