Banja Luka

Za sufinansiranje vantjelesne oplodnje 100.000 KM

Za sufinansiranje vantjelesne oplodnje 100.000 KM
Foto: Ilustracija | Za sufinansiranje vantjelesne oplodnje 100.000 KM

BANJALUKA - Grad Banjaluka će u ovoj godini izdvojiti 100.000 KM za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, što je za 15 odsto više nego u prošloj godini.

Prošlogodišnjim budžetom za ove namjene je prvobitno bilo planirano 65.000 KM, ali je odlukom gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića ta suma uvećana na 87.500 KM da bi se izašlo u susret svim porodicama koje su podnijele zahtjev za sufinansiranje vantjelesne oplodnje, kojih je bilo 35.

U gradskom Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Srni je rečeno da će i ovogodišnja sredstva kao podrška pronatalitetnoj politici biti raspoređena putem javnog poziva, a pojedinačan iznos koji će biti dodijeljen je 2.500 KM.

U znak podrške porodicama koje imaju teškoća da dobiju potomstvo, gradska administracija je u posljednje dvije godine podržala sve zahtjeve bračnih parova koji su ispunjavali uslove propisane Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici Grada Banjaluka.

Prošle godine su prvi put odobrena i tri zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć licima koja su ostvarena kao roditelji, ali su željeli da prošire porodicu.

Sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje jedna je od mjera pronatalitetne politike koju grad Banjaluka realizuje od 2009. godine.

Od 2009. godine pozitivno je riješeno 176 zahtjeva, za šta je izdvojeno oko 450.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije