Banja Luka

Za zimnicu treba dublji džep nego lani

Za zimnicu treba dublji džep nego lani
Foto: Ilustracija | Za zimnicu treba dublji džep nego lani

BANJALUKA - Prvi dani jeseni su stigli, a s njima je počela i priprema zimnice i ajvara, ali će građani za njihovo spremanje ipak morati ruku gurnuti dublje u džep nego lani.

Prodavači na "Tržnici" kažu da pravu navalu kupaca tek očekuju, ali da je zasad prodaja malo bolja vikendima.

"Kupci sada najviše traže paprike, krastavce i ponešto kupusa. Cijene su porasle, a zbog toga se, nažalost, uvijek smanji broj kupaca", rekla je jedna prodavačica na "Tržnici".

Njen kolega kaže da je primijetio da građani prije svega gledaju cijenu pa tek onda kvalitet i ukus povrća.

"Ponekad su sugrađani spremni radije kupiti jeftinije povrće nego ono domaće, ali to sve zavisi od kupca do kupca", rekao je ovaj prodavač.

Dodaje da je cijena paprike porasla sa 60 feninga na dvije KM, dok je u ponudi povrća potrebnog za zimnicu najskuplji karfiol, koji košta četiri KM po kilogramu.

"Nabavna cijena povrća je porasla, pa je tako kupus jednu marku, paradajz dvije KM, mrkva takođe dvije KM, dok je paprika roga 1,50 maraka", kazao je on.

Dana K., prodavačica na "Tržnici", kaže da, iako je kupovna moć građana oslabila, ovih dana vlada velika potražnja za gljivama rujnicama, koje koštaju 25 KM po kilogramu, te za rogama, patlidžanom i bijelim lukom.

"Ljudi sada prave ajvar pa najčešće kupuju paprike roge, patlidžan, koji košta tri KM, i bijeli luk", rekla je ova prodavačica.

Smilja N., kupac, kaže da većinu povrća za zimnicu sama uzgaja u bašti, ali da sve ono što ne uzgaja kupi na "Tržnici".

"Uglavnom na pijaci kupim kupus i paprike roge, jer to ne uzgajam u svojoj bašti. Cijene ovog povrća su pristojne pa mi nije teško za to izdvojiti ako znam da kupujem domaći proizvod", priča ona.

Bračni par iz Slovenije, koji je na "Tržnicu" došao da kupi povrće i voće, kaže da su prvi put u Banjaluci te da su oduševljeni, kako gradom tako i hranom.

"Voće i povrće ovdje je vrlo ukusno, primjetno je da su u pitanju domaći proizvodi i da nisu prskani. Cijene su u poređenju sa onima u Sloveniji niže", rekli su oni, dodajući da planiraju za dva mjeseca ponovo posjetiti grad na Vrbasu.

Građani sve više kupuju povrće za zimnicu i u supermarketima, posebno kada je na akciji. Tako su za vikend u trgovačkom lancu "Tropic" i "Moj Market" imali akciju za paprike roge, koje su koštale svega 1,25 KM po kilogramu.

"Kupci u našim trgovinama mogu naći sve namirnice i propratne artikle za pripremanje zimnice. Takođe ćemo imati akcije, ne samo namirnica potrebnih za pripremu zimnice, već i akcije gotove zimnice", rekli su u ovom trgovačkom lancu.

Cijene

Paprika 2 KM

Kupus 1 KM

Krastavac 1,50 KM

Karfiol 4 KM

Mrkva 2 KM

Patlidžan 3 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije