Banja Luka

Zahuktali se radovi na poveznici Lauša i Paprikovca

Zahuktali se radovi na poveznici Lauša i Paprikovca
Foto: N.N. | Zahuktali se radovi na poveznici Lauša i Paprikovca

BANJALUKA - Radovi na izgradnji poveznice između Lauša i Paprikovca, takozvane paralele, koja će rasteretiti saobraćajne gužve u ova dva naselja, napreduju dobrim tempom, a ovih dana betonirani su šipovi koji će nositi vijadukt na budućoj saobraćajnici, rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve u Gradskoj upravi, kazao je da se trenutno priprema postavljanje naglavnih greda na vijadukt.

"Zbog konfiguracije terena gradi se vijadukt u dužini od 80 metara koji se završava na nekadašnjem 'Voćnjaku', te se odatle spaja sa budućom saobraćajnicom prema Laušu", rekao je Sandić.

Nastavljeni su radovi i na proširenju Ulice Vida Simurdžića, jer će ova ulica predstavljati spoj nove saobraćajnice na Laušu, zbog čega ju je neophodno proširiti od Sanske ulice pa sve do "Voćnjaka".

U okviru ovih radova već su izgrađeni potporni zidovi na lokaciji u blizini pravoslavne crkve na Laušu kako bi bila ulica proširena i izgrađene obostrane pješačke staze, kanalizacija i vodovod.

Izgradnja "paralele" jedan je od najvećih, a zbog konfiguracije terena, i najzahtjevnih infrastrukturnih projekata u gradu, vrijedan 2,7 miliona KM.

Prema projektu, predviđena je izgradnja saobraćajnice u dužini od 800 metara, sa 80 metara dugim vijaduktom, koja će napraviti spoj Paprikovca i Lauša, od crkve preko "Voćnjaka" pa do Ulice Jovana Raškovića, gdje će biti izgrađena nova raskrsnica sa Zelengorskom.

Uslovi za izgradnju ove izuzetno važne saobraćajnice stvoreni su nakon što se grad poslije višegodišnjeg sudskog spora upisao u zemljišne knjige kao vlasnik nekadašnjeg "Voćnjaka", a sredstva za izgradnju obezbijedila je Vlada RS.

Radovi na izgradnji ove moderne saobraćajnice počeli su sredinom novembra prošle godine, a rok za završetak je 270 dana.

Izgradnjom ove zaobilaznice će se stvoriti novi prilaz Univerzitetskom kliničkom centru RS, a takođe će se otvoriti jedan novi kvart u mjesnoj zajednici Lauš, gdje je Regulacionim planom predviđena izgradnja višestrukih zona sa stambenim zgradama, kao i prostorom za rekreaciju, odmor i parkove, što će biti od velikog značaja za cijeli grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije