Banja Luka

Pratite nas na Google news

Žalba obustavila sanaciju gradskih i prigradskih saobraćajnica

Žalba obustavila sanaciju gradskih i prigradskih saobraćajnica
Foto: N.N. | Žalba obustavila sanaciju gradskih i prigradskih saobraćajnica
Marija Gajić

BANJALUKA - Zbog žalbe "MG Minda" na javnu nabavku za izbor izvođača, višemilionski ugovori su obustavljeni i grad u ovom momentu ne može da održava gradske i prigradske saobraćajnice.

Rekao je ovo danas gradonačelnik Igor Radojičić na pauzi 23. sjednice Skupštine grada. 

On je potvrdio da se radi o višemilionskom ugovoru oko kojeg se međusobnim žalbama bore "Prijedorputevi" i "MG Mind".

"Sigurno još najmanje dva mjeseca, a možda i duže, nećemo imati izvođača koji bi radio popravke saobraćajnica jer je takav proces javnih nabavki", rekao je Radojičić, objašnjavajući da zbog Zakona o javnim nabavkama ne mogu uzeti firmu koja bi izvodila radove na putu.

"Na to ne možemo da utičemo, samo možemo izvršiti sitne intervencije, ali to je nedovoljno za grad ove veličine jer proces javne nabavke može trajati mjesecima", objasnio je Radojičić.

Pred gradskim odbornicima juče je bio i Prijedlog odluke o usvajanju rebalansa budžeta za ovu godinu, koji će sada iznositi 146,2 miliona KM. Radojičić je naglasio da se okvir budžeta povećava za 12 miliona KM, te da oko 30 miliona KM od ukupnog iznosa ide u projekte.

"Taj novac će ići na niz kapitalnih projekata, vodovoda, saobraćajnica, sportskih dvorana, te kao pomoć školama i drugima", rekao je Radojičić.

On je podsjetio da će od emisije obveznica biti finansirano pet kapitalnih projekata, te da je počela i prenamjena Šoping-centra u sportsku dvoranu, prvu poslije 44 godine.

"Ako ne bude žalbi, u narednih 15 dana ćemo uvesti izvođače za novi Zeleni most i za prva tri kraka Crnog vrela", objasnio je Radojičić.

On je rekao da je na dnevnom redu ponovo odluka o stipendijama za učenike i studente, koje će biti u istom iznosu kao i prošle godine.

Radojičić je podsjetio da je budžetom predviđeno 100.000 KM za srednje škole za opremu na kojoj djeca rade praksu.

"Sve je to s ciljem kako bi se poboljšali uslovi tamo gdje se djeca obrazuju jer je stalna žalba privrede na nedostatak praktičnog obrazovanja i stručne sposobnosti nakon završene škole", objasnio je Radojičić.

Govoreći o izvještaju o napretku po ugovoru o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Radojičić je rekao da grad ima zaduženje koje je u normalnim okvirima i daleko ispod zakonskih ograničenja, te da su finansije stabilne i da grad sve svoje obaveze redovno izvršava.

Pred odbornicima su i dva važna regulaciona plana, Centar Aleja i plan raskrsnice na Laušu, koji predviđa izgradnju kružnog toka kod restorana "Sirano" i objekta MZ i Policijske stanice, koji bi gradili u narednih nekoliko mjeseci.

Boran Bosančić, odbornik DNS-a, naglasio je da su budžet i njegov rebalans među najznačajnijim dokumentima koje usvajaju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije