Banja Luka

Medicinari dobili Aleju zahvalnosti u Banjaluci

Medicinari dobili Aleju zahvalnosti u Banjaluci
Foto: N.N. | Zasađene dvije nove aleje na Paprikovcu

BANJALUKA - Grad Banjaluka je bogatiji za dvije nove aleje - Aleju zahvalnosti medicinskim radnicima u blizini Univerzitetskog kliničkog centra i Aleju maturanata uz novu saobraćajnicu koja spaja Paprikovac i Lauš.

U Aleji zahvalnosti medicinskim radnicima zasađeno je 65 sadnica katalpe, a u Aleji maturanata 105 sadnica gorskog javora.

"Banjaluka je grad zelenila i ponosi se time", kazao je ovom prilikom gradonačelnik Igor Radojičić, koji je zajedno s medicinskim radnicima, studentima medicine i maturantima srednjih škola prisustvovao sadnji na obje lokacije.

Planirano je da se ove godine u gradu zasadi ukupno 1.000 sadnica, a pored toga već je zasađeno više od 600 sadnica u okviru pošumljavanja Ponira.

"Drvored uz Univerzitetski klinički centar RS u budućnosti će nas podsjećati na teško vrijeme u kojima su zdravstveni radnici nosili ogroman teret", kazao je Radojičić.

Anastasija Bosančić, učenica četvrtog razreda Gimnazije, koja je zajedno s gradonačelnikom zasadila jednu od sadnica u novoj aleji, istakla je da je sadnja drveća veoma važna za grad, ali i za sve mlade koji učestvuju u ovoj aktivnosti.

"Ostavljamo nešto što je korisno za prirodu, čega ćemo se sjećati dugo i što će nam ostati kao uspomena na srednjoškolske dane", naglasila je ona.

Iduće sedmice bića formirana i aleja posvećena Sportskom društvu Borac - na zelenoj površini u Gundulićevoj ulici, odnosno na prostoru uz istočnu tribinu Gradskog stadiona.

U naselju Ponir prije petnaestak dana zasađeno je 625 sadnica četinarskog i listopadnog drveća, u saradnji grada i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Tehničku i stručnu podršku u sprovođenju ove akcije pružili su gradsko Šumsko gazdinstvo i preduzeće "Tamaris".

Cilj ove inicijative, kako je navedeno u dopisu UNDP-a, jeste da u saradnji sa 16 partnera, lokalnih zajednica u BiH, bude zasađeno 10.000 sadnica u gradskoj ili široj gradskoj zoni povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije