Banja Luka

Zasađeno 30 novih platana u Banjaluci

Zasađeno 30 novih platana u Banjaluci
Zasađeno 30 novih platana u Banjaluci

BANJALUKA - Predstavnici grada Banjaluke i studenti Šumarskog fakulteta banjalučkog Univerziteta danas su, povodom Međunarodnog dana šuma, posadili 30 sadnica platana u Bulevaru srpske vojske.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je novinarima, nakon zasađene prve sadnice, da je to početak proljećne akcije uređenja grada.

"Grad treba graditi i razvijati, ali moramo voditi računa i o njegovim parkovima, dječijim igralištima i zelenilu, koji je zaštitni znak ovog grada", istakao je Radojičić.

On je najavio da će u četvrtak, 23. marta, biti potpisan i prvi sporazum sa kompanijom "Mlijekoprodukt" o izgradnji dječijeg igrališta u parku "Mladen Stojanović".

"Riječ je o prvom projektu u okviru akcije koju smo pokrenuli sa društveno-odgovornim kompanijama, te se nadam da ćemo za Dan grada, 22. april, imati i novo igralište", pojasnio je Radojičić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga izrazio je podršku kvalitetnim akcijama studenata ovog univerziteta, kojima se promovišu i volonterske aktivnosti, dodavši da bi ih trebalo biti mnogo više.

"Šume su značajan resurs u Republici Srpskoj, jer više od 60 odsto površine Srpske pokriveno je šumom", rekao je Mataruga.

On je istakao da su UN današnji dan proglasile Međunarodnim danom šuma i energije, jer u svijetu iz šume potiče više od 50 odsto obnovljivih izvora energije.

"Svako stablo usvoji oko 20 kilograma ugljendioksida na godišnjem nivou, te emituje oko 100 kilograma kiseonika, a kvalitetnom sadnjom stabala u gradu smanjujemo temperaturu za dva do šest stepeni Celzijusovih", rekao je Mataruga.

Načelnik gradskog Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar naveo je da je jedan od prioriteta nove gradske uprave obnova zelenila u gradu, čiji je zaštitni znak upravo drvo lipe, platana i kestena.

"Osim u Bulevaru srpske vojske, gdje smo danas posadili novo drveće, u narednom periodu planiramo posaditi i sadnice u naselju Ada, kao i u Ulici Save Kovačevića", najavio je Bilčar.

Predsjednik Saveza studenata Šumarskog fakulteta u Banjaluci Ozren Žolja naveo je da u akciji sadnje novog drveća danas učestvuje oko 50 studenata, koji su se rado odazvali ovoj aktivnosti.

"Svake godine radimo na pošumljavanju nekog od gazdinstava u Republici Srpskoj, te u okviru toga godišnje posadimo oko 10.000 sadnica", rekao je Žolja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije