Banja Luka

Zastarjeli sistem ugasio rasvjetu u nekoliko naselja u Banjaluci

Zastarjeli sistem ugasio rasvjetu u nekoliko naselja u Banjaluci
Foto: N.N. | Zastarjeli sistem ugasio rasvjetu u nekoliko naselja u Banjaluci

Bez rasvjete u utorak naveče ostalo je nekoliko banjalučkih naselja, među kojih su Paprikovac, Lauš, Nova varoš i Centar, a uzrok je, kako su saopštili iz Gradske uprave Banjaluka, zastarjelost sistema komande za uspostavljanje rasvjete.

Istakli su da su već ranije preduzete mjere za otklanjanje smetnji u funkcionisanju rasvjete na teritoriji grada Banjaluka.

"U prethodnom periodu je i pokrenuta i završena procedura javne nabavke 'Nadzor i upravljanje javnom rasvjetom', kako bi postojeći sistem bio zamijenjen modernijim i savremenijim", saopštili su iz Gradske uprave Banjaluka.

Dodali su da se trenutno rasvjeta u gradu pali preko sistema mrežna tonfrekventna komanda (MTK).

"Signal za uključivanje i isključivanje generiše se preko MTK predajnika koji se propusti kroz mrežu do MTK prijemnika, što predstavlja zastarjelu tehnologiju", kazali su iz Gradske uprave Banjaluka.

Istakli su da kao posljedica toga, postoji mogućnost da signal ne prođe, te se rasvjeta ne upali.

Prema njihovim riječima, "Elektrokrajina", koja je i zadužena za generisanje signala, ih je ranije obavijestila da je stari sistem neefikasan, te da je potrebno preći na novi sistem, nakon čega se pristupilo proceduri za zamjenu komandnog sistema.

Dodali su da je predmetnom javnom nabavkom ustanovljeno da će novi sistem zamijeniti dotrajali MTK sistem, a za izvođača je izabran Elektrotehnički fakultet, s rokom za implementaciju od 120 dana.

 "Nakon implementacije projekta, neće se dešavati da grad ostane bez javne rasvjete, a prednosti novog sistema su višestruke, prvenstveno, pouzdaniji rad rasvjete", kazali su iz Gradske uprave.

Dodali su da će novim sistemom biti smanjen utrošak struje, kao i troškovi održavanja, te će obezbijediti jednovremeno uključivanje i isključivanje rasvjete u skladu sa zalaskom i izlaskom sunca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije