Banja Luka

Zašto Banjaluka još čeka hotel u sklopu tvrđave Kastel

Zašto Banjaluka još čeka hotel u sklopu tvrđave Kastel
Foto: Velibor Tripić | Zašto Banjaluka još čeka hotel u sklopu tvrđave Kastel

BANJALUKA - Gradska uprava Banjaluka traži investitora koji bi rekonstruisao postojeći objekat, odnosno Artiljerijsku kasarnu u sklopu tvrđave Kastel, te izvršio njenu prenamjenu u hotel ili ustanovu kulture.

Iz Gradske uprave su potvrdili za "Nezavisne novine" da su tražili potencijalne investitore koji bi rekonstruisali Artiljerijsku kasarnu, ali je došlo do odustajanja investitora.

"Investiranjem bi došlo do otvaranja hotela unutar kasarne na tvrđavi Kastel", kazali su oni.

Gradska administracija je, kako kažu, imala određene pregovore sa investitorom, koji je odustao od samog projekta jer je izuzetno zahtjevan, s obzirom na to da se radi o zaštićenom spomeniku, te je samim tim i rekonstrukcija skupa.

"Mi ćemo svakako nastaviti sa traženjem investitora, a sve kako bi Artiljerijska kasarna bila rekonstruisana", zaključili su oni.

Iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa potvrdili su da je Artiljerijska kasarna u jako lošem stanju, odnosno da se urušava.

"Postoji kompletna projektna dokumentacija za obnovu i revitalizaciju tvrđave Kastel, na koju je Zavod dao saglasnost, što znači da bi objekat trebalo da bude hotel", istakli su oni, te dodali da zbog različitih okolnosti može doći do promjene navedene namjene, ali je ključno da izabrana namjena ne ugrožava zaštićeno dobro, odnosno ne narušava njegova spomenička svojstva i vrijednosti.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik Turističke organizacije Banjaluka, potvrdio je za "Nezavisne novine" da je teško očekivati da će neki investitor uložiti mnogo novca u revitalizaciju spomenika tvrđave Kastel, uključujući Artiljerijsku kasarnu, koja je pod zaštitom.

"Sigurno je da sve radove i sve intervencije na području tvrđave Kastel moraju pratiti resorne institucije, kao što je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske", pojasnio je on.

Dodaje da izgled nakon rekonstrukcije ne može da odstupa od izgleda kakav je ovaj objekat imao ranije.

"Revitalizacija zahtijeva veliko ulaganje, a da ne govorim još o ulaganjima prilikom prilagođavanja hotelskim kapacitetima", naveo je Šukalo.

Kako kaže, TOBL zagovara izmjene plana revitalizacije Kastela, posebno što se tiče spornih prijedloga i potreba turističke privrede.

"Nama je bitno da Kastel ima svoje dajak pristanište, na obali rijeke Vrbas", poručio je on i dodao da je takođe bitna izgradnja hrama ljubavi, posvećenog jednoj od najpoznatijih banjalučkih legendi o Safikadi.

"Mi zagovaramo da ovaj objekat bude ispred zapadne kapije tvrđave Kastel, na platou gdje se danas nalazi zelena površina", rekao je Šukalo.

Trebalo bi, kako je on zaključio, uraditi reviziju starog projekta, a jedna od tih revizija je i obnova Artiljerijske kasarne, gdje bi se možda namjena tog prostora promijenila iz hotela u Gradski muzej, ugostiteljski objekat ili neku ustanovu kulture u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije