Banja Luka

Zbog afere "piralen" saslušano više zaposlenih u Poslovnoj zoni "Incel"

Zbog afere "piralen" saslušano više zaposlenih u Poslovnoj zoni "Incel"
Foto: N.N. | Zbog afere "piralen" saslušano više zaposlenih u Poslovnoj zoni "Incel"

​ BANJALUKA - Povodom afere "piralen", koja ne jenjava već mjesecima, po nalogu tužioca je do sada saslušan veći broj osoba zaposlenih u Poslovnoj zoni "Incel" u Banjaluci, a prikupljena je i relevantna dokumentacija, potvrdili su za "Nezavisne" u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

"Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka u pomenutom predmetu donio je naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca, zbog krivičnog djela zagađivanje životne sredine otpadnim materijama", kazali su u Tužilaštvu.

Kako su naveli, nakon što preduzmu sve ostale mjere i radnje naložene od strane postupajućeg tužioca, Policijska uprava Banjaluka o tome će dostaviti izvještaj Tužilaštvu.

Kako su objavili pojedini mediji, među saslušanima je i stečajna upravnica jednog preduzeća koje je poslovalo na području Poslovne zone.

"Dala sam izjavu u policiji da se opasno ulje piralen nalazilo u pogonu firme 'Energetika' desetinama godina ranije, a kupca sam obavijestila da postoje transformatori s tim uljem", rekla je to banjalučkim medijima stečajna upravnica Zora Bulatović-Kremenović, koja kaže da je izjavu dala u svojstvu svjedoka. "Piralen se nalazio u pogonu 'Energetike', gdje sam nekada bila stečajni upravnik. Priča o piralenu je nešto što je bilo prije mene decenijama", objašnjava Bulatović- Kremenovićeva.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, a kako je kazala Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, zagađeno zemljište iz "Incela" će biti sastrugano i izvezeno u neku od tri evropske zemlje koje imaju mogućnost zaprimanja takvog zemljišta.

Kako je tada navela, zemlje koje mogu zbrinuti takvo zemljište su Njemačka, Francuska i Italija.

Takođe je tada istakla da će za preostalo zemljište za koje bude postojala mogućnost putem aditiva i hemijskih reakcija biti vršena remedijacija.

Istakla je i da bi do kraja oktobra pred sobom trebalo da imaju kompletan fazni projekat o tome šta bi trebalo raditi u interventnoj, a šta u kasnijim fazama.

Kao što je već poznato, na rješavanju problema "Incela" trenutno rade holandski eksperti, koji su već obišli lokaciju i zatražili svu potrebnu dokumentaciju kako bi dali najbolje rješenje za sanaciju zagađenog zemljišta.

Podsjećanja radi, nakon što je došlo do požara i gorenja ulja piralen, angažovana je Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja je obavila vještačenja i potvrdila da je zemljište kod energane puno piralena i drugih teških metala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije