Banja Luka

Zbog duplih troškova potrošače u Karanovcu priključiti na gradski sistem

Zbog duplih troškova potrošače u Karanovcu priključiti na gradski sistem
Foto: N.N. | Zbog duplih troškova potrošače u Karanovcu priključiti na gradski sistem
PR

BANJALUKA - U banjalučkom naselju Karanovac postoji seoski gravitacioni sistem vodosnabdijevanja Radovača, s rezervoarom zapremine 50 m3 i 5,3 km mreže, izgrađen sedamdesetih godina prošlog vijeka, kojeg je 2018. godine od Centra za razvoj poljoprivrede i sela na održavanje preuzeo banjalučki "Vodovod".

Postojeći sistem se već godinama nalazi u lošem stanju, a zbog ekspanzije gradnje, nije mogao da zadovolji potrebe novih korisnika, tako da je u prethodnom periodu sredstvima grada i "Vodovoda" proširen gradski sistem Banjaluka izgradnjom primarnih cjevovoda dužine 7,3 km, te sekundarne mreže u dužini od 6,3 km.

Ovim sistemom je obezbijeđeno vodosnabdijevanje potrošača koji pripadaju I visinskoj zoni i njime je obuhvaćen najveći broj potrošača koji se snabdijevao sa seoskog sistema.

Veliki problem predstavlja upravo nedostatak volje građana da se sa starog seoskog sistema prepriključi na gradski, zbog čega je "Vodovod" zasad primoran da održava paralelno oba sistema.

Sve to "Vodovodu" uzrokuje duple troškove održavanja, probleme dvojnog napajanja i miješanja vode u sistem, nesređenu evidenciju potrošača sa aspekta naplate itd. Takođe se radi o vodomjerima koji već godinama nisu tehnički ispravni i koji zahtijevaju zamjenu.

Stari sistem se nalazi u lošem stanju i posebno je rizičan sa aspekta kvaliteta vode, te je potrebno planirati da se isti isključi i obezbijedi snabdijevanje samo sa gradskog sistema, čime bi se troškovi održavanja smanjili.

Za više zone MZ Karanovac grad Banjaluka je pokrenuo izradu projekta snabdijevanja naselja Jagare sa sistema Banjaluka formiranjem II i III visinske zone, čime bi se obezbijedilo snabdijevanje potrošača do kote 450 mnm. Planirana je izgradnja pumpne stanice i dva rezervoara, kao i primarne i sekundarne vodovodne mreže. Samo u tekućoj godini popravljena su 42 kvara i tu se misli na kvarove koji su detektovani i popravljeni na cjevovodima, priključcima i u vodomjernim oknima.

U 2014. godini izgrađena je kanalizaciona mreža u zoni posebnog režima zaštite izvorišta i uz pomoć Vodne inspekcije pokrenuta je akcija priključenja svih potrošača sa ovog područja na izgrađeni sistem.

Ukupno je izgrađeno 26 km kanalizacione mreže, čime se pokrilo područje posebnog režima.

Boško Vuksan, predsjednik Savjeta MZ Karanovac, kazao je da je stari seoski gravitacioni sistem vodosnabdijevanja u lošem stanju.

"Taj stari sistem je u katastrofalnom stanju i cijevi su stare i nikakve", rekao je Vuksan.

Istakao je da je planirano da se u narednom periodu izgradi vodovod na toj visinskoj zoni i da se pokrije kompletna mjesna zajednica.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije