Banja Luka

Zbog nelegalne gradnje dvorište puno djece ostaje neograđeno

Zbog nelegalne gradnje dvorište puno djece ostaje neograđeno
Foto: Dražan Pozderović | Zbog nelegalne gradnje dvorište puno djece ostaje neograđeno

Nakon što u srijedu budu srušeni balkon i tri bočne ograde, u dvorištu se više neće moći igrati naša djeca, jer za njih dvorište bez ijedne ograde više neće biti sigurno, razmišljamo i o selidbi.

Riječi su ovo Darije Paspalj, majke četvoro male djece, koja navodi da je odlukom gradskog inspektorata uklonjena prednja ograda u njihovom dvorištu, na ulici koja vodi ka Univerzitetskom kliničkom centru RS, te da je u planu uklanjanje i bočnih ograda, kao i balkona njihove kuće.

Prema riječima Paspaljeve, oni su u sudskom sporu sa gradom od kada je Tužilaštvo RS naložilo da se ispita da li je dio njihove parcele eksproprisan. Smatra da se zbog toga ništa ne smije rušiti.

Priča je, kako kaže, počela kada su na mjestu stare ograde izgradili kamenu ogradu, nakon čega su podnijeli zahtjev za privremenu legalizaciju, ali je inspekcijskim nalogom naloženo uklanjanje 38 metara ograde, što znači da će morati da budu uklonjene i tri bočne ograde, koje ni nisu u vlasništvu ove porodice, već komšija.

"To znači da će nam cijelo dvorište ostati neograđeno. Imamo malu djecu kojoj će biti teško objasniti zašto se više ne smiju igrati u dvorištu. Voljeli bismo da makar postavimo privremenu ogradu, da bismo zaštitili svoju djecu da ne izađu na prometnu cestu", kazala je Paspaljeva.

Dodala je da su ona i suprug bili iznenađeni, jer ih niko nije na vrijeme obavijestio da će i balkon njihove kući biti uklonjen.

"Rješenje o uklanjanju balkona naše porodične kuće zaprimio je moj otac, na koga je ova odluka i imenovana, iako on od 2016. godine nema ništa ni sa ovom kućom ni sa parcelom", navela je Paspaljeva.

Navela je da su inspektori kaznili njenog oca i supruga kaznom od 1.000 KM, iako oni nisu sigurni zbog čega tačno.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove su za "Nezavisne" naveli da je u toku 2018. godine, po prijavi komšije, Urbanističko-građevinska inspekcija izvršila inspekcijske nadzore na ovoj lokaciji i utvrdila da je ova porodica izgradila ogradu bez prethodno pribavljenih lokacijskih uslova.

"Nakon izdatih rješenja o rušenju, oglušujući se o naredbe inspektora, imenovani su nastavili gradnju i izgradili i balkon uz postojeći stambeni objekat koji predstavlja nastavak bespravne gradnje. Investitor je odmah upoznat da će, ukoliko dođe do izvršenja rješenja, predmet izvršenja biti i svi naknadno bespravno izvedeni radovi", kazali su u ovom odjeljenju.

Dodali su da je prinudno rušenje bilo prekinuto do pravosnažnog okončanja postupka legalizacije u Odjeljenju za prostorno uređenje, što znači, prema njihovim navodima, da je investitorima omogućeno da legalizuju bespravno izgrađen objekat.

"Postupak legalizacije pravosnažno je okončan rješenjem Okružnog suda Banjaluka", rekli su u ovom odjeljenju.

U porodici Paspalj, sa druge strane, tvrde da njihovu tužbu sud nije ni prihvatio.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove naveli su da je 12. oktobra 2020. godine pokušano prinudno rušenje objekta, ali da je, prema njihovim riječima, ono fizički onemogućeno te da je inspektorima prijećeno.

"Izvršenje je prekinuto i u skladu sa Zakonom o inspekcijama RS izvršenicima su izdati prekršajni nalozi. Nastavak izvršenja zakazan je uz asistenciju policije", zaključili su u nadležnom odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije