Banja Luka

Zdrav obrok za učenike banjalučke OŠ "Borisav Stanković" uz priče teta Ilze iz Letonije

Zdrav obrok za učenike banjalučke OŠ "Borisav Stanković" uz priče teta Ilze iz Letonije
Foto: Ustupljena fotografija | Zdrav obrok za učenike banjalučke OŠ "Borisav Stanković" uz priče teta Ilze iz Letonije

BANJALUKA - Imam pravo da živim zdravo, odjekivalo je iz jedne od učionica Osnovne škole "Borisav Stanković" u banjalučkom naselju Lazarevo u trenutku kada je ekipa "Nezavisnih novina" provirila kroz vrata učionice prekrasno ukrašene jesenjim bojama.

Učenici prvog jedan zahvaljujući učiteljici Tatjani Barać svakodnevno sa drugarima i roditeljima imaju zanimljive radionice. Ove sedmice su povodom Nedjelje dječjih prava obradili više tema.

Specifičnost radionica u ovom odjeljenju je ta što učiteljica dozvoljava i roditeljima da učestvuju i izraze svoju kreativnost zajedno sa đacima.

Ilze Grbavac, majka šestogodišnje Freje, u utorak je bila gost đaka i učiteljice u ovom odjeljenju.

Grbavčeva je inače vegan, porijeklom je iz Letonije, a do prošle godine je sa suprugom i svoje troje djece živjela u Njemačkoj.

Ona je djeci na veoma zanimljiv način opisala šta znači zdrava hrana i zbog čega ona i njena porodica ne jedu meso i ništa što je životinjskog porijekla.

Ilze je đacima i učiteljici na letonskom jeziku poželjela "dobar dan" i u kratkim crtama im prvo ispričala nekoliko rečenica o Letoniji, a onda je akcenat stavila na zdravu ishranu.

Ilze, kako voli da je zovu i mališani, vedrog je duha, a djeci je strpljivo odgovarala na postavljena pitanja i otkrila im da je veliki ljubitelj životinja te da je upravo to jedan od razloga zašto se odlučila za vegansku ishranu.

"Kada sam imala 12 godina na selu sam vidjela malo tele. Tada sam majci rekla da ja ne mogu da jedem meso. Prestala sam jesti meso i sve što je životinjskog porijekla. Majka sam troje mališana: od 12, devet i šest godina. Muž je porijeklom s ovih prostora, on i sin se nisu odrekli mesa, a dvoje manje djece i ja smo vegani", ispričala nam je vesela Ilze.

Djeci je ispričala da ona i njena porodica jedu puno voća i povrća te da piju isključivo izvorsku vodu, a doktora, kaže, posjećuju isključivo kad trebaju na sistematski pregled.

"Svake nedjelje idemo na izvor u Motike kod Banjaluke, donosimo vodu u galonima i isključivo pijemo tu vodu", pričala je Ilze đacima svoje zdrave životne navike, dok im je zajedno s učiteljicom spremala zdrave obroke za užinu.

Mališani su joj pričali šta oni vole da jedu od zdrave hrane i s nestrpljenjem čekali da dobiju svoje porcije voća.

Učiteljica prvog jedan Tatjana Barać rekla je u izjavi za "Nezavisne" da je škola "Borisav Stanković" već desetak godina u projektu "Škola otvorenih vrata" te da je ona prilagodila samu ideju učenicima prvog razreda i njihovim roditeljima.

"Uvijek za vrijeme Nedjelje dječjih prava ugostimo roditelje da bismo svi zajedno uživali u upoznavanju i zbližavanju nastavnog procesa učenicima i njihovim roditeljima. Ove godine tema nam je 'Imam pravo da živim zdravo'", rekla je Baraćeva.

Dodala je da su u dogovoru s roditeljima jedan dan u toku Nedjelje djeteta u terminu predviđenom za užinu iskoristili vrijeme da pričaju o voću.

"Danas smo imali proslavu rođendana, u četvrtak pravimo kolače s domaćim džemom, a u petak putujemo čarobnim predjelima i gradovima kroz priče jednog tate vozača", kazala nam je učiteljica prvog jedan.

A đaci, njih 25, kažu da svakodnevno očekuju novi školski dan i nove dogodovštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije