Banja Luka

Zelene površine nepokošene, drveće kraj puta "podivljalo"

Zelene površine nepokošene, drveće kraj puta "podivljalo"
Foto: Dražan Pozderović, ustupljeno | Zelene površine nepokošene, drveće kraj puta "podivljalo"

BANJALUKA - Većina naselja i ulica u Banjaluci je nepokošena, a drveće pored saobraćajnica je "podivljalo", žale se građani.

Ogorčeni mještani širom grada ističu da grad nikad gore nije izgledao. Kako kažu, i prethodnih godina je bilo sličnih situacija, ali sa ovom se ništa ne može porediti.

Da je situacija katastrofalna i u samom centru grada, potvrdio je Nenad Novaković, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Centar 2.

"Situacija je krajnje alarmantna, mi razumijemo da su vremenski uslovi uticali na to, ali neko mora voditi računa i o tome. Ulice su nikakve, šišanje ograde kao da ne postoji, odvodi od kanalizacije su začepljeni", rekao je Novaković.

Prema njegovim riječima, u ovom dijelu grada uopšte nije krenulo uređivanje.

"Vjerovatno su im prioriteti neke druge lokacije, odnosno periferija grada, gdje je stanje mnogo gore", rekao je Novaković.

Situacija u MZ Lazarevo 1 nije ništa bolja, a kako je za "Nezavisne novine" rekao Igor Vidović, predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice, košeno je samo jednom, a zbog kiše trava je dodatno porasla.

"Definitivno je potrebno više košenja u gradu, upravo zbog ove situacije kada su velike kiše i sunčani periodi. Ne možemo se držati striktno toga da se kosi dva puta godišnje, vidimo kakvo je sad stanje, te mislim da Gradska uprava mora da se prilagođava tome", rekao je Vidović.

Kako dodaje, u pojedinim ulicama koje pripadaju ovoj MZ nijednom nije bilo košenja.

"Mi čak imamo jednu ulicu u kojoj ima dosta napuštene imovine koja nije održavana, vlasnici nisu tu, te smo primorani da se obratimo gradu da oni to srede, jer se tuda uskoro neće moći prolaziti", rekao je Vidović.

Iz Gradske uprave ističu za "Nezavisne" da je uređivanje grada počelo u aprilu te da je zbog vremenskih uslova to otežano.

"Uređenje grada je počelo na vrijeme, kao i svih prethodnih godina, međutim, zbog nepovoljnih vremenskih uslova i konstantnih padavina, ovim radovima nije bilo moguće pristupiti u tom periodu", navode iz Gradske uprave.

Kako ističu, košenje trave kao i uređenje javnih zelenih površina na području grada su redovne aktivnosti koje počinju polovinom aprila i prvo se kose parkovi i trake uz saobraćajnice.

"Sa prestankom padavina, ovi radovi su intenzivirani na području cijelog grada. Uređenje svake godine počinje iz drugog naselja i sva naselja budu pokošena i uređena. Prema planu, prvo se kose velike površine, a nakon toga se pristupa košenju trimerima", navode oni, dodajući da nijedno naselje nije zapostavljeno, te kako se pristupa uređenju centra grada, tako se uređuju i sva druga naselja, samo se trake uz saobraćajnice kose nekoliko puta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije