Banja Luka

Zemljište Poljoprivredne škole pred Vrhovnim sudom RS

Zemljište Poljoprivredne škole pred Vrhovnim sudom RS
Foto: N.N. | Zemljište Poljoprivredne škole pred Vrhovnim sudom RS

​BANJALUKA - Grad Banjaluka pokrenuće spor na Vrhovnom sudu Republike Srpske u slučaju kontraverzne razmjene zemljišta Poljoprivredne škole, kao posljednji pravni lijek u borbi za parcele, vrijedne više desetina miliona KM, saznaju "Nezavisne".

Prema tvrdnjama naših izvora, Grad će uložiti reviziju na Vrhovnom sudu, poslije najnovije presude banjalučkog Okružnog suda kojom je odbijena tužba Grada protiv Poljoprivredne škole, Perice Rapajića, "Oktan prometa"  i tuzlanskog "Binga".

Ovu odluku donijelo je sudsko vijeće, na čelu sa sudijom Biljanom Majkić Marinković. Odluka je pravosnažna, pa je, kao jedini pravni lijek, ostala revizija Vrhovnom sudu koja će, po tvrdnjama naših izvora, biti uložena za nekoliko dana.

"Ova presuda napisana je svega nekoliko dana nakon što je Vojin Mitrović, vlasnik 'Oktan prometa' podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Igora Radojičića, jer mu nije dozvolio da gradi benzinsku pumpu na tom zemljištu upravo zato što je ta parcela u sudskom sporu i što bi izdavanje takve dozvole predstavljalo klasično krivično djelo. Zanimljivo, samo nekoliko dana nakon toga uslijedila je presuda kojom je sud stao na Mitrovićevu stranu", tvrde naši izvori.  

U višegodišnjem sudskom sporu, Grad je nastojao da dokaže da je zemljište u gradskom vlasništvu i da ga Poljoprivredna škola, kao korisnik, ali ne i vlasnik, nije mogla mijenjati sa Pericom Rapajićem, koji ga je kasnije preporodao tuzlanskom trgovačkom lancu i vlasniku "Oktan prometa". 

Prema podacima iz sudske presude, Mitrović, koji je u međuvremenu imenovan za ministra saoobraćaja i komunikacija BiH, 2010. godine je od Rapajića kupio 5.000 kvadratnih metara na atraktivnoj lokaciji uz saobraćajnicu u Lazarevu, koju je platio milion KM. U drugoj transakciji, Rapajić je 2011. godine „Bingu“ prodao 20.000 kvadratrnih metara zemljišta, takođe u Lazarevu, koje je platio 7,3 miliona KM.

Međutim, ni Mitrović i „Bingo“ nikada nisu sagradili objekte na ovom zemljištu, pošto nisu mogli da ishode građevinske dozvole iz razloga što je u međuvremenu pokrenut sudski spor oko vlasništva nad tim zemljištem.

Isti sud, različita presuda!

Prema saznanjima "Nezavisnih", u decembru prošle godine – dakle gotovo u isto vrijeme – banjalučki Okružni sud je u gotovo identičnom sporu donio potpuno drugačiju odluku u odnosu na onu u slučaju Poljoprivredne škole!

Naime, u sporu, u kojim su se oko vlasništva nad zemljištem borili Osnovna škola „Sveti Sava“ i opština Kotor Varoš taj isti sud presudio je u korist – opštine. U obrazloženju presude navedeno je da je školskom imovinom može raspolagati isključivo jedinica lokalne samouprave, u konkretnom slučaju opština Kotor Varoš, dok škole, s druge strane, mogu biti samo korisnici imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije