Banja Luka

Zgrada u banjalučkom naselju Obilićevo "zapela" u prošlosti

Zgrada u banjalučkom naselju Obilićevo "zapela" u prošlosti
Foto: N.N. | Zgrada u banjalučkom naselju Obilićevo "zapela" u prošlosti

BANJALUKA - Stanari zgrade u Ulici braće Jugovića broj 3 i 5 već 17 godina su u svađi zbog nadogradnje jednog sprata, a sada se neki od njih žale da se zgrada pod težinom novog sprata počela urušavati, te da su bez fasade, koja nikada nije završena, stanovi puni vlage.

Zgrada je nadograđena 2002. godine. Po tadašnjem zakonu bilo je potrebno 51 odsto potpisa stanara da se izvrše promjene na zgradi, i pristankom većine izgrađeno je osam stanova.

Stanarka, koja živi u starom dijelu zgrade, kaže da su novi stanari dobili dozvolu za nadogradnju, ali da su odstupili od projekta u želji da naprave etažne stanove umjesto mansarde, kako je bilo predviđeno.

"Spustili su plafone za jedan red, a nadogradili još četiri da bi dobili potkrovlje. Neki od njih su već izradili etažne stanove. Gore je bila dozvoljena samo mansarda, a ne da se tavanski prostor pretvara u stambeni. Stari stanari su saglasni sa gradnjom, ali ne i s odstupanjima", kazala je ova stanarka.

Dodaje da su novi stanari mogli raditi fasadu, ali je inspekcija utvrdila nepravilnosti te zbog toga nisu mogli da završe sve do kraja.

"Stari stanari blokiraju dozvolu jer novi nisu radili po projektu. Sada mi ponovo treba da potpišemo saglasnost za etažne stanove, što mi ne možemo jer to nije prvobitno dogovoreno i zgrada to ne može da izdrži, urušava se", objašnjava ona.

Jedan stanar kaže da iako već godinama živi u stanu koji je izgrađen 2002. godine i redovno plaća sve račune, kao i troškove održavanja zgrade, nigdje ne piše da je on vlasnik svoga stana jer ima nepotpunu dokumentaciju.

"Mi smo spremni na svaki kompromis, ali starosjedioci u zgradi žele da se naš sprat sruši. Promjenom zakona sada nam treba potpis 100 odsto stanara za bilo kakve promjene, a čini se da to nikad nećemo dobiti", kazao je on.

Navodi da su se žalili i Gradskoj upravi još dok je Slobodan Gavranović bio gradonačelnik, ali da su i Upravi ruke svezane.

Dodaje da su čak i na sud išli, ali da su dobili sličan odgovor kao i u Gradskoj upravi.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove kažu da zakonom nije definisan rok u kojem investitor mora završiti izgradnju objekta za koji je izdata građevinska dozvola.

"Urbanističko-građevinska inspekcija ne može uticati na dinamiku izgradnje objekta i u ovakvim situacijama nema osnova za preduzimanje mjera iz svoje nadležnosti protiv investitora", kazali su u ovom odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije