Banja Luka

Zmijanjski vez uče u virtuelnoj stvarnosti

Zmijanjski vez uče u virtuelnoj stvarnosti
Foto: N.N. | Zmijanjski vez uče u virtuelnoj stvarnosti

Besplatne radionice Humanitarnog udruženja žena "Duga", koje se sprovode u sklopu projekta "Etno-preduzetništvo - alat za ekonomsko osnaživanje žena", zbog virusa korona već sedmicu dana se održavaju u virtuelnom prostoru.

Mira Zvonar, izvršna direktorica Humanitarnog udruženja žena "Duga", rekla je da su sa radom prestali 13. marta, ali da su aktivnosti u drugoj polovini aprila nastavili online.

"Mi smo, ne čekajući da se situacija sa virusom korona smiri, radionice koje su već ranije bile u toku odlučili nastaviti putem interneta", rekla je Zvonareva.

Dodala je da su u tri vrste radionice, radionice šivanje i krojenja, radionice veza i radionice tkanja, učestvovale 62 polaznice.

"Nadamo se da ćemo već sljedeće sedmice moći da radimo u manjim grupama u našim prostorijama", zaključila je Zvonareva.

Milica Spremo, koordinator projekta "Etno-preduzetništvo - alat za ekonomsko osnaživanje žena", kazala je da je ovaj projekat predvidio radionice koje je trebalo da traju četiri mjeseca na osnovnom i naprednom nivou.

"Radionice osnovnog nivoa smo organizovali i završili prije pojave virusa korona kod nas, iako smo započeli tada i radionice na naprednom nivou, prema preporukama Vlade RS, a u želji da zaštitimo naše polaznike, ali i porodice, odlučili smo da radionice prekinemo, ali pošto se još ne nazire kraj pandemiji ovog virusa, odlučili smo da radionice nastavimo online", objasnila je Spremo.

Dodala je da su podijelili sav potreban materijal za rad i sredstva za rad koja obuhvataju ramove za tkanje, materijale i konce za vez, te čak i mašine za šivanje polaznicima kojima su bile potrebne.

"Radionice organizujemo putem platforme Viber, a sljedeće sedmice planiramo da nastavimo putem Zoom platforme, gdje će u jednom razgovoru učestvovati i instruktorice i polaznice, jer želimo da radionice teku normalno, kao i kada smo u prostorijama Udruženja", rekla je Spremo.

Istakla je da, osim pomenutih radionica, planiraju da naprave radionicu preduzetništva, ali da s tim neće žuriti.

"Sačekaćemo određeni period da vidimo kakva će situacija biti sa virusom korona, te da li ćemo radionice organizovati online ili u prostorijama Udruženja", kazala je Spremo.

Dodala je da su upravo online radionice pomogle korisnicama da se lakše nose sa izolacijom i situacijom izazvanom virusom korona.

"Povratne poruke su bile predivne. One su bile zahvalne što smo nastavili radionice", navela je Spremo.

Na kraju projekta bi trebalo da bude organizovana modna revija, ali Spremo smatra da, iako je revija planirana za kraj maja, ona sigurno neće tada biti održana.

"Baš zato što je projekat produžen do 31. jula, nadam se da ćemo na ljeto organizovati reviju i završnu manifestaciju gdje ćemo predstaviti šta smo uradili kroz ovaj projekat", zaključila je Spremo.

Projekat "Etno-preduzetništvo - alat za ekonomsko osnaživanje žena" sprovodi se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu, koji sprovodi UNDP, u partnerstvu sa gradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije