Banja Luka

Znatno bolji kvalitet vazduha zahvaljujući grijanju na biomasu

Znatno bolji kvalitet vazduha zahvaljujući grijanju na biomasu
Foto: N.N. | Znatno bolji kvalitet vazduha zahvaljujući grijanju na biomasu
Srna

BANJALUKA - U Banjaluci je u novembru, prema svim parametrima, vazduh bio znatno boljeg kvaliteta u poređenju sa istim mjesecom 2016. godine kada je korišten mazut kao energent, pokazuju komparativni podaci o kvalitetu vazduha u sezoni grijanja, koje je uradilo gradsko Odjeljenje za komunalne poslove.

Rezultati mjerenja zagađenosti vazduha egzaktno dokazuju da je prelazak grijanja na biomasu u posmatranom periodu doveo do znatnog smanjenja zagađenja, što je posebno izraženo kod emisije sumpor-dioksida, saopšteno je iz Gradske uprave.

Srednja mjesečna vrijednost sumpor-dioksida u novembru 2016. godine, u vrijeme kada se grad grijao na mazut, iznosila je 29,68 mikrograma po metru kubnom, a u novembru ove godine, kada je grijanje prešlo na biomasu, bila skoro šest puta manja, odnosno iznosila je 5,41 mikrogram po metru kubnom.

Slični podaci zabilježeni su i kod emisije lebdećih čestica. Tokom novembra ove godine zabilježena je srednja vrijednost od 31,54 mikrograma po metru kubnom, a u novembru 2016. godine izmjereno je 65,34 mikrograma.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Bl2018

Pricate gluposti za malu djecu kako je EKO toplana bolja,a još da radi preciscivac koji nije u funkciji mislim da bi pravili izlete unutar dvorista Toplane koliko je cist zrak.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije