Banja Luka

Zubar za 1.500 đaka u Boriku

Zubar za 1.500 đaka u Boriku
Foto: N.N. | Zubar za 1.500 đaka u Boriku

BANJALUKA - Osnovna škola "Vuk Stefanović Karadžić" u Boriku dobila je stomatološku ambulantu, u kojoj će kod zubara moći ići više od 1.500 učenika iz ovog naselja.

U ovu ambulantu moći će doći i đaci iz OŠ "Branko Ćopić", koja se takođe nalazi u Boriku.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao otvaranju ove ambulante, rekao je da se ne vodi dovoljno računa o zdravlju i stanju zuba kod djece, te da su nalazi kod velikog broja mališana loši.

"Po zvaničnim statistikama, samo oko 24 odsto mališana ima zdrave zube. Cilj otvaranja ambulante jeste da se na vrijeme vrše preventivni pregledi i saniraju problemi kod djece", kazao je Radojičić.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja, istakla je da je ovo osma stomatološka ambulanta u sklopu osnovnih škola u gradu.

"Otvaranjem stomatoloških ambulanti povećavamo obuhvat školske djece preventivnim pregledima, a cilj je da svakodnevno pružamo zdravstvene usluge", pojasnila je Todorovićeva.

Dodala je da rezultati stanja zuba kod djece nisu ohrabrujući i da je plan da se proširi mreža školskih stomatoloških ambulanti.

"Kod mališana u uzrastu od 12 godina prosječno su oboljela tri-četiri zuba, što je mnogo više od prosjeka evropskih zemalja gdje je broj oboljelih zuba najviše jedan", rekla je Todorovićeva.

Tatjana Vilendečić, direktorica OŠ "Vuk Stefanović Karadžić", rekla je da ovu školu trenutno pohađa oko 810 učenika kojima će otvaranjem ove stomatološke ambulante biti olakšan i poboljšan pregled zuba.

"Ambulantom su obuhvaćena i djeca iz OŠ 'Branko Ćopić', ali ne treba zaboraviti zaposlene koji takođe imaju djecu i kojima je mnogo jednostavnije i lakše da se ovdje pregledaju", istakla je Vilendečićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije