Banja Luka

Prva električna sijalice u Banjaluc zasijalai prije 115 godina

Prva električna sijalice u Banjaluc zasijalai prije 115 godina
Prva električna sijalice u Banjaluc zasijalai prije 115 godina

BANJALUKA - Banjaluka danas obilježava značajan datum - 115 godina od prve električne sijalice u ovom gradu.

Aktivirana je zahvaljujući redovnicima trapističkog samostana "Marija Zvijezda" koji su na ovo područje došli 1869. godine.

Sve do pojave sveštenika Franca Pfanera, koji se sa nekoliko sabraće doselio u Trapiste. Trapisti su izgradili manastir "Mariju Zvijezdu", siranu, pivaru, radionice, štampariju...i donijeli prvu sijalicu, kakvu danas poznajemo, u Banjaluku.

Slavko Podgorelec, autor serijala „Medaljoni u vremenu“ Radija Republike Srpske, kaže da je prva žarulja na ovom prostoru upaljena je 27. marta 1899. u samostanu Trapisti. Kako? Tako što je pater Dominik Asfalg iz Beča poručio jednu parnu mašinu koja je trebala da služi za potrebe suknare.

"Njemu je odmah kliker upalio, on je onda shvatio da bi se uz tu parnu mašinu, taj lokomobil, mogao prikačiti i generator, kojim su se počeli punitio akumulatori, iz kojih su zapaljene prve električne žarulje u samostanu Trapist", priča Podgorelec.

"Medaljoni u vremenu" inicirali su 2009. godine obilježavanje jubileja- 110 godina od paljenja prve električne sijalice. Uz podršku Gradske uprave Banjaluke i medijskim pokroviteljstvom naše medijske kuće, smbolično je upaljena sijalica u Gospodskoj ulici koja je to veče bila u potpunom mraku.

Da se vratimo u 1899, prekretnicu industrijskog razvoja Banjaluke, ali i ovog dijela Balkana, najzapadnijeg dijela tadašnje Turske carevine – Rumelije. Prve banjalučke sijalice osvjetljavale su prostore i industrijske pogone - pivaru, siranu, tvornice tekstila i makarona, mlin ogromnog katoličkog samostana i bližu okolinu na desnoj obali Vrbasa. Potom će "struja preskočiti rijeku" i osvijetliti industrijsku koloniju i željezničku stanicu, a tri godine kasnije sa banjalučkih gradskih ulica istisnuti petrolejske fenjere i zagospodariti javnom rasvjetom.

"Već u novembru iste godine instalirane su prve turbine ili čigre na hidroelektranu na Vrbasu u Trapistima, pojačana je snaga i već tri godine kasnije struje je stigla do Banjalučke željezničke stanice u predgrađu. Osvjetljena su oba kolosijeka i zgrada željezničke stanice", priča Slavko Podgorelec.

Industrijska renesansa krunisana je izgradnjom hidrocentrale na Vrbasu.

O njenom značaju najbolje svjedoči podatak da je, od većih gradova u regionu, Banjaluka aktivirala električnu sijalicu punih osam godina prije Zagreba, koji ovo dostiže (tek) 1907. godine, kada električna energija stiže iz gradske "Munjare".

„Što se tiče ovog dijela regije, dakle BiH, mislim da smo tu prvi. Hrvati su ispred nas, u Јaruzi koji mjesec nakon o tvaranja Tesline Hidrocentrale na nijagarinim vodopadima, oni su već imali malu hidrocentralu u tom,ajde da kažemo, mjestašcetu", zaključuje Podgorelec.

Ovo je još jedan "medaljon" u nizu sličnih koji Banju Luku označavaju kao centar "orijentalne Evrope" odnosno grad "evropskog Orijenta" – prostor pozitivnog ispreplitanja tradicionalnog i modernog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije