BiH

20. rođendan: RS snažno korača naprijed

20. rođendan: RS snažno korača naprijed
20. rođendan: RS snažno korača naprijed

BANJALUKA - Republika Srpska je stalna, stabilna i prosperitetna kategorija nastala voljom naroda i za svoj 20. rođendan ona je na pravom putu.

Stav je to političkih zvaničnika RS, kao i analitičara, povodom 9. januara, kada ovaj entitet obilježava dvije decenije postojanja, odnosno proslavlja svoj dan i krsnu slavu, Svetog arhiđakona Stefana.

Prema mišljenju Igora Radojičića, predsjednika Narodne skupštine RS, Republika Srpska je u posljednjih 20 godina "prebrodila" mnogobrojne teškoće, ali je, ipak, uspjela da zaokruži svoj ustavno-pravni sistem.

"Napravljen je entitet koji se u BiH smatra funkcionalnim i u dejtonskim okvirima sa veoma visokim nadležnostima. Mislim da ona ispunjava očekivanja većine građana RS, ali i onih koji su krenuli u projekat njenog stvaranja", istakao je Radojičić, koji je i potpredsjednik IO SNSD-a.

Mladen Bosić, lider SDS-a, izjavio je da istorija ne smije biti prekrajana, te da će u njoj uvijek biti zapisan 9. januar 1992. godine.

"Svi koji vode RS imaju zadatak da je čuvaju najmanje u obimu koji je definisao Dejtonski mirovni sporazum", naveo je Bosić.

Ponestaje argumenata onima koji su vršili pritiske na RS, smatra Kunić

Saša Čudić, potpredsjednik SP-a, takođe smatra da je 9. januar veliki dan za RS i njene građane, te ističe da vjeruje da je RS na pravom putu.

"RS treba da da dužno poštovanje prema svima onima koji su se žrtvovali za njeno stvaranje, ali i da bude nada novim generacijama", naglasio je Čudić.

Petar Kunić, funkcioner DNS-a, ističe da je RS stabilna i više niko ne dovodi u pitanje njen opstanak, što je, kaže, rezultat borbe rukovodstva tog entiteta. Dodaje da ponestaje argumenata onima koji su vršili pritiske na RS.

Bitno je za Branislava Borenovića, potpredsjednika PDP-a, da je RS za svoj 20. rođendan trajna kategorija. Kaže da u narednom periodu treba raditi na tome da politička situacija u RS "bude čvršća, a ekonomska stabilnost jača". Da je 9. januar veliki dan za RS i njene građane, smatraju i bivši rukovodioci Republike Srpske.

"RS je nastala u teškim uslovima, ali je odbranjena i na pravom je putu. Treba da se osjećamo ponosnim što proslavljamo ovaj jubilej. Mislim da je RS stabilna kada je u pitanju njen politički život, a prošlo je vrijeme bojazni za njen opstanak, što je, po meni, veliki napredak", ističe Mirko Šarović, nekadašnji predsjednik RS.

Rajko Kuzmanović, bivši predsjednik RS, a aktuelni predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS (ANURS), ocijenio je da je RS stalna, stabilna i prosperitetna kategorija nastala voljom naroda. On je u četvrtak, tokom prijema kod Milorada Dodika, predsjednika RS, istakao da RS snažno korača napijed i da danas ne postoji niko ko će je u totalitetu osporavati.

Dodik je u četvrtak upriličio i prijem za predstavnike vjerskih zajednica u RS, a tokom tog sastanka je ocijenio da je saradnja organa i institucija RS i vjerskih zajednica dobra. Predsjedniku RS, Aleksandru Džombiću, premijeru RS, te Radojičiću, u četvrtak su u otvorenom pismu iz Boračke organizacije RS poručili da se za Republiku Srpsku "vrijedilo i vrijedi boriti".

"To je iskustvo, to je mudrost, to je realnost i to su činjenice. Borci su na vrhu tih činjenica i RS je na vrhu tog iskustva", dodato je u pismu u kojem BORS svim zvaničnicima i gradanima RS čestita Dan i dvadeset godina postojanja RS.

I Boris Tadić, predsjednik Srbije, čestitao je Dodiku i svim građanima dvadeset godina postojanja RS i poželio da ovaj entitet u BiH bude i u budućnosti stabilan i prosperitetan.

"Naše specijalne veze sa RS prirodna su i legitimna potreba srpskog naroda da se povezuje i one uvek moraju biti doprinos dobrim odnosima sa BiH, celovitom zajednicom dva entiteta i tri naroda. Svim građanima želim ekonomski prosperitet i napredak", naglasio je Tadić u čestitki.

Treba da se osjećamo ponosnim što proslavljamo ovaj jubilej. Mislim da je RS stabilna kada je u pitanju njen politički život, navodi Šarović

Politički analitičari podsjećaju da je RS verifikovana Dejtonskim mirovnim sporazumom, a analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić ocjenjuje da ona za svoj 20. rođendan nije ni na koji način ugrožena.

"Sva osporavanja padaju u vodu snagom Dejtonskog sporazuma", ističe ona.

Proslavi Dana i krsne slave RS 9. januara u Banjaluci prisustvovaće politički vrh RS, a ovaj grad će da posjeti i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, koji će služiti svetu arhijerejsku liturgiju.

Istim povodom, za nedjelju (8. januar) je najavljeno polaganje vijenaca na spomenik palim borcima VRS, a istog dana će Dodik upriličiti prijem boračkim organizacijama RS, predstavnicima Vlade RS, kao i parlamenta i Vijeća naroda RS. U Modriči će u nedjelju delegacija RS položiti vijenac na spomen-obilježje Milanu Jeliću, bivšem predsjedniku RS.

RS je osnovana 9. januara 1992. godine, a preživjela je brojne golgote, uključujući i prethodni rat, koji je okončan potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine. RS je tada međunarodno priznata kao jedan od dva entiteta koji čine BiH.

 

IZJAVE

Igor Radojičić

RS ispunjava očekivanja većine svojih građana

Mirko Šarović

RS je nastala u teškim uslovima, ali je odbranjena

Rajko Kuzmanović

Republika Srpska snažno korača napijed

Boris Tadić

Svim građanima želim ekonomski prosperitet i napredak

Bez poštanske marke

Komentarišući protest Bošnjaka u Agenciji za poštanski saobraćaj, koji nisu dali dozvolu za objavljivanje poštanske marke povodom 20 godina postojanja, Rajko Kuzmanović, predsjednik ANURS i bivši predsjednik RS, istakao je da je to izraz negativne energije određenih političkih faktora.

"Nisam uvjeren da je to stav bošnjačkog i hrvatskog naroda u cjelini", rekao je i dodao da RS ničim ne osporava prava bilo kojeg naroda i bilo koje manjine, te predstavlja okvir za ugodno i udobno življenje svih naroda.

Izložba za rođendan

Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, svečano je u četvrtak u Banjaluci otvorio izložbu najboljih učeničkih likovnih i literarnih radova pristiglih na konkurs Republičkog pedagoškog zavoda, a u okviru manifestacije pod nazivom "Republici Srpskoj za rođendan".

"Siguran sam da su među vama i oni koji će u budućim decenijama voditi RS", rekao je Kasipović prilikom otvaranja ove izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije