BiH

Parlament FBiH: 2.000 revizorskih izvještaja kupi prašinu u ladicima

Parlament FBiH: 2.000 revizorskih izvještaja kupi prašinu u ladicima
Foto: N.N. | 2.000 revizorskih izvještaja kupi prašinu u ladicima

SARAJEVO - Revizorski izvještaji više od 2.000 institucija u Federaciji BiH već drugu godinu stoje u ladicama Parlamenta FBiH zbog toga što još nikada u potpunosti nije formirana komisija za reviziju koju čine članovi oba doma Parlamenta FBiH.

Sve dok je tako, tvrde parlamentarci, revizori će raditi uzaludan, ali težak i obiman posao, a odgovorni za svoje greške, posebno kada je u pitanju netransparentno trošenje javnog novca, neće snositi sankcije.

Dževad Nekić, generalni federalni revizor, za "Nezavisne" ističe da ono što su revizori utvrdili se ponavlja iz godine u godinu, a to je jedan netransparentan način raspodjele sredstava i  neadekvatan nadzor nad namjenskim utroškom tih tekućih transfera.

Ističe da oko 50 posto preporuka iz godine u godinu se ponavljaju, jer se one ne poštuju, i da više od godinu dana ne postoji parlamentarna komisija za reviziju, jer upravo su ovo subjekti čiji izvještaji bi trebalo da budu predmet rada ove parlamentarne komisije, kako bi  Parlament bio taj neki korektiv prema tim subjektima koji ne poštuju date preporuke i koji iz godine u godinu ponavljaju određene propuste.

"Neophodno je da se ta komisija uspostavis  obzirom na to da izvještaji iz 2017. i 2018. nisu razmatrani, a već sad završavamo 2019.", kazao je Nekić.

Ismet Osmanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH, kaže za "Nezavisne" da  je novi saziv Parlamenta FBiH trebalo da izabere novu komisiju za reviziju.

"To je jedna posebna komisija Parlamenta FBiH koja je ustanovljena Zakonom  o reviziji. Ona ima vrlo važnu ulogu u razmatranju revizorskih izvještaja, zato što ona pregleda te izvještaje, obavi  javne rasprave, pregleda sve detalje revizorskog izvještaja i sa svojim izvještajem ide na sjednicu Parlamenta. S obzirom na to da ovaj saziv još nije imenovao komisiju, svi ti revizorski izvještaji stoje u ladicama i još nisu došli na dnevni red", kaže Osmanović. Ističe da je mnogo imenovanja u FBiH izostalo, da su ljudi van mandata i da nema političke volje da se ta pitanja riješe.

On tvrdi da je zbog nepostojanja parlamentarne komisije za reviziju  problematična i situacija kada je u pitanju trošenje javnog novca, jer jednostavno, kako ističe, nema institucije koja bi bila kritičar, korektiv, a nema ni sankcija za loše izvještaje.

"Mislim da finansijska disciplina popušta kada je u pitanju trošenje javnih sredstava. Svjedoci smo različitih afera, ne bi se to smjelo dešavati ako iz godine u godinu napredujemo u odgovornosti trošenja javnih sredstava. Parlament će imati mnogo novca, ali moramo imati komisiju", kazao je Osmanović.

Aner Žuljević (SDP), delegat u Domu naroda FBiH koji je u dva mandata bio član Zajedničke komisije za reviziju Parlamenta FBiH, ističe za "Nezavisne" da i prošla komisija za reviziju koju su formirali zadnju godinu mandata nije ništa radila.

"Tako da nismo godinama obrađivali izvještaje", kaže on.

Kaže da je Dom naroda FBiH završio svoj dio posla kada je u pitanju imenovanje komisije  za reviziju, ali da Predstavnički dom FBiH nije još imenovao sedam  članova.

"Imamo informaciju da je čak i Centar civilnih inicijativa uputio pismo prema Predstavničkom domu FBiH da se ta obaveza završi na prvoj narednoj sjednici, a mi ćemo u našem klubu zastupnika tražiti da se taj posao završi na prvoj narednoj sjednici", kazao je Žuljević, dodavši da FBiH ima jedno veoma loše stanje kada je u pitanju utrošak javnih sredstava.

Ističe da je ova parlamentarna komisija veoma bitna jer nakon što ona završi pregled revizorskih izvještaja najveći  dio podataka iz tog izvještaja ide ka tužilaštvima.

Tvrdi da je sve ovo jedno stanje anarhije u kojem nema parlamentarnog nadzora i da to nije dobro i da su se vidjele u stanju pandemije i posljedice svih ovih afera.

Zdenka Džambas (HDZ), delegat u Domu naroda FBiH, ističe za "Nezavisne" da svaki revizorski izvještaj pomaže. Naglašava da je kontrola konstantno potrebna jer tada postoji manja mogućnost za netransparentnost, kriminal i korupciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije