BiH

"Nepotreban zahtjev Bošnjaka da se sačeka sa imenovanjem predsjedavajućeg SM BiH"

"Nepotreban zahtjev Bošnjaka da se sačeka sa imenovanjem predsjedavajućeg SM BiH"
Foto: Arhiva | "Nepotreban zahtjev Bošnjaka da se sačeka sa imenovanjem predsjedavajućeg SM BiH"

BANJALUKA - Napredak u BiH moguć je ako bude brzog i efikasnog dogovora o stvarima o kojima postoji saglasnost, i strpljivog razgovora o temama o kojim postoje razmimoilaženja, smatra zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

Radmanović je u intervjuu za "Glas Srpske" naveo da u BiH postoji saglasnost o evropskom putu na kojem je ključna realizacija obaveza iz Reformske agende i istakao da na tome treba insistirati, iako BiH ne može brzo dobiti kandidatski status.

"Parlament BiH mora da obezbijedi ravnopravnost svih u BiH, a onda se to mora pokazati i kroz ostale institucije. Moramo imati dogovor o ključnim stvarima o kojima smo saglasni. To je važna teza za budućnost BiH", poručio je Radmanović, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

On očekuje da uskoro bude formiran Savjet ministara BiH, za šta postoje uslovi, te dodaje da će SNSD za predsjedavajućeg predložiti Zorana Tegeltiju. 

Radmanović smatra da je nepotreban i pogrešan zahtjev bošnjačkih stranaka da se sa imenovanjem predsjedavajućeg sačeka dok ne bude konstituisan Dom naroda FBiH, ali i Dom naroda na nivou BiH. 

"Čekati da bude izabran Dom naroda moglo bi značiti da nećemo do kraja 2019. godine imati Savjet ministara. Međutim, odlazeća ekipa koja je na nivou BiH nema razloga da bilo šta mijenja i oni bi da ostanu na pozicijama cijeli ovaj mandat, iako ih narod nije izabrao", rekao je Radmanović.

On kaže da SNSD još sa partnertima nije razgovarao o podjeli pozicija u Sarajevu jer slijedi izbor nove vlade Republike Srpske, a potom i usvajanje ekonomske politike i budžeta za narednu godinu. 

Radmanović je ocijenio da je upotreba simbola pitanje koje tumači kako ko hoće, ali da će predstavnici Srpske insistirati da zastava Republike Srpske bude istaknuta na svim mjestima, a ne samo u njihovim kabinetima.

Komentarišući to da je NATO aktivirao Akcioni plan za BiH, Radmanović je ocijenio da to nije trebalo da se desi sada, te istakao da nije praksa Alijanse da dozovljava pomake u potpuno podijeljenom društvu o ovom pitanju.

"U Predsjedništvu neće biti saglasnosti za članstvo jer sada postoji druga rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske koja govori o vojnoj neutralnosti i ko god bio u Predsjedništvu iz Srpske mora da je poštuje", rekao je Radmanović.

On je rekao da će prioritet za BiH u narednom periodu biti evropski put, ali i vraćanje vlasti domaćim institucijama.

"Jedna je OHR, a druga su stranci u domaćim institucijama. Simptomatično je što se neki u BiH bore za strance, a svi se u svijetu bore protiv okupacije, a i ovo je neka vrsta okupacije", rekao je Radmanović i dodao da će predstavnici Srpske i SNSD insistirati i na vraćanju oduzetih nadležnosti.

Radmanović je konstatovao da će iste političke strukture u Srpskoj i na nivou BiH za Republiku Srpsku značiti da će biti izbjegnuta bespotrebna kočenja koja su bila u prethodne četiri godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije