BiH

8. mart neradni dan ženama zaposlenim u javnim ustanovama Kantona Sarajevo

8. mart neradni dan ženama zaposlenim u javnim ustanovama Kantona Sarajevo
Foto: Ilustracija | 8. mart neradni dan ženama zaposlenim u javnim ustanovama Kantona Sarajevo

SARAJEVO - Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, odlukom premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, svim ženama zaposlenim u javnim ustanovama ovog kantona petak će biti neradni dan.

Nakon te informacije, iz kabineta premijera Kantona je stigla dopuna informacije.

Naime, premijer u dopuni svoje odluke naglašava da se u svim institucijama mora obezbijediti nesmetan rad, prenosi Klix.ba

"Dakle, 8. mart je radni dan, ali u institucijama u kojima je moguće osigurati nesmetan proces rada, uposlenicama je moguće dozvoliti slobodan dan", navodi se u odluci.

U međuvremenu su reagovali i iz Sindikata obrazovanja, upozoravajući da je prvobitna odluka nepromišljena te da je ugrožen cijeli nastavni dan u svim školama, ali i vrtićima.

Shodno dopuni informacije, slobodan dan će moći dobiti dame samo u određenim ustanovama, gdje je to moguće sprovesti.

"Ovim putem vas obavještavam da će petak, 8. mart, biti neradni dan svim ženama zaposlenim u ministarstvima, službama, zavodima, upravama, preduzećima, ustanovama, fondovima i upravnim organizacijama Kantona Sarajevo. Takođe vas obavještavamo da navedeni slobodan dan isključuje mogućnost isplate bilo kakvih novčanih naknada", navodeneno je prvom obavještenju premijera Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije