BiH

Pratite nas na Google news

8. mart neradni dan ženama zaposlenim u javnim ustanovama Kantona Sarajevo

8. mart neradni dan ženama zaposlenim u javnim ustanovama Kantona Sarajevo
Foto: Ilustracija | 8. mart neradni dan ženama zaposlenim u javnim ustanovama Kantona Sarajevo
N.N.

SARAJEVO - Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, odlukom premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, svim ženama zaposlenim u javnim ustanovama ovog kantona petak će biti neradni dan.

Nakon te informacije, iz kabineta premijera Kantona je stigla dopuna informacije.

Naime, premijer u dopuni svoje odluke naglašava da se u svim institucijama mora obezbijediti nesmetan rad, prenosi Klix.ba

"Dakle, 8. mart je radni dan, ali u institucijama u kojima je moguće osigurati nesmetan proces rada, uposlenicama je moguće dozvoliti slobodan dan", navodi se u odluci.

U međuvremenu su reagovali i iz Sindikata obrazovanja, upozoravajući da je prvobitna odluka nepromišljena te da je ugrožen cijeli nastavni dan u svim školama, ali i vrtićima.

Shodno dopuni informacije, slobodan dan će moći dobiti dame samo u određenim ustanovama, gdje je to moguće sprovesti.

"Ovim putem vas obavještavam da će petak, 8. mart, biti neradni dan svim ženama zaposlenim u ministarstvima, službama, zavodima, upravama, preduzećima, ustanovama, fondovima i upravnim organizacijama Kantona Sarajevo. Takođe vas obavještavamo da navedeni slobodan dan isključuje mogućnost isplate bilo kakvih novčanih naknada", navodeneno je prvom obavještenju premijera Kantona Sarajevo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije