BiH

Ađijus potvrdio: Zatvaranje Haškog suda 31. decembra

Ađijus potvrdio: Zatvaranje Haškog suda 31. decembra
Foto: Ilustracija | Ađijus potvrdio zatvaranje Haškog suda 31. decembra

NJUJORK - Predsjednik Haškog tribunala Karmel Ađijus potvrdio je da će ova institucija formalno prestati da radi 31. decembra, saopšteno je iz sjedišta ovog suda.

Ađijus je, podnoseći 24. i posljednji izvještaj o radu Tribunala pred Generalnom skupštinom UN, rekao da će Haški sud do svog posljednjeg dana "nastaviti da širi poruku međunarodnoj zajednici" da "počinioci genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti moraju da odgovaraju".

On je u obraćanju podsjetio Generalnu skupštinu na dostignuća Tribunala kao prvog međunarodnog krivičnog suda poslije sudova iz Nirnberga i Tokija nakon Drugog svjetskog rata.

Ađijus je napomenio da rad ove institucije nije važan samo za pravosuđe, nego ima značaj i kao alat i u proceduralnim i programskim pitanjima u specijalnim oblastima međunarodnog krivičnog prava i prakse.

On je ukazao na uticaj Haškog tribunala na formiranje specijalnih sudova za ratne zločine u regionu bivše Jugoslavije i naglasio da je potrebno i dalje pružati pomoć "institucijama i akterima na terenu". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije