BiH

Advokat Bubić: Sud BiH treba da prihvati prigovor ako je objektivan

Advokat Bubić: Sud BiH treba da prihvati prigovor ako je objektivan
Foto: Nezavisne/arhiva | Advokat Bubić: Sud BiH treba da prihvati prigovor ako je objektivan

BANJALUKA - Goran Bubić, advokat predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika, smatra da bi Sud BiH, ako bi bio objektivan, trebalo da prihvati njegov prigovor, koji je podnio na optužnicu protiv Dodika.

"Ne vjerujem sada u to, zato što je ovo sve globalna montaža, počev od nepostojećeg zakonodavca i neimenovanog visokog predstavnika, novog navodnog djela od neovlaštenog zakonodavca do nekih detalja u samom Tužilaštvu i Sudu BiH, gdje su onda personalno određeni izvršioci", izjavio je Srni Bubić nakon što je danas podnio prigovor na optužnicu.

Bubić je naveo da se optužnica u suštini može osporavati iz zakonom ograničenih razloga.

"Predmet prigovora ne može biti meritum prigovora, u ovom slučaju to su pravni razlozi i okolnosti za koje odbrana smatra da isključiju gonjenje. Ne postoji krivično djelo, i to dvostruko", rekao je Bubić.

On je naveo da je obrazloženo zašto visoki predstavnik nije zakonodavac i zašto Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, ističući da su razlozi zasnovani prije svega na početnoj odredbi Dejtonskog sporazuma u kojoj je navedeno da se na odnose između strana potpisnica primjenjuje Povelja UN.

Bubić je naglasio da je to važno, jer Povelja garantuje suverenost zemalja, u ovom slučaju BiH i što zabranjuje bilo kakav vid protektorata nad članicom UN.

"Visoki predstavnik nije utemeljen ni u Ustavu BiH niti u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma na koji se poziva Tužilaštvo. U tom aneksu se spominju samo uopštene odredbe, a nigdje ne piše da je visoki predstavnik zakonodavac", pojasnio je Bubić, a prenosi Srna.

On je rekao da Tužilaštvo BiH nema nikakav dokaz da je Kristijan Šmit izabrani visoki predstavnik za BiH, budući da rezolucija u Savjetu bezbjednosti UN nije usvojena.

Sud BiH je 11. septembra potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 11. avgusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, a Sud je 18. avgusta vratio na doradu. U međuvremenu, Sud je odbio zahtjev Dodika za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović.

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika juče je poslala Sudu BiH novi zahtjev za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije