BiH

Advokati traže 4,3, Vlada obezbijedila 2,6 miliona KM

Advokati traže 4,3, Vlada obezbijedila 2,6 miliona KM
Foto: N.N. | Advokati traže 4,3, Vlada obezbijedila 2,6 miliona KM

BANJALUKA - Zbog dugovanja od 4,3 miliona KM iz prethodnih godina, advokati u Republici Srpskoj odlučili su se da od 1. februara naredne godine obustave rad.

Advokatima se duguje za odbrane po službenoj dužnosti za dio 2010, zatim za 2012, 2013, 2014. i 2016. godinu i ukoliko se u narednih dva-tri mjeseca ne postigne dogovor, advokati će obustaviti rad.

"Dali smo Vladi RS rok od tri mjeseca i nadamo se da će problem biti riješen. Ministar (Anton Kasipović, ministar pravde RS) je uspio obezbijediti da u budžet za narednu godinu uđe 2,6 miliona KM i vjerujem da će se naći i ostala sredstva. Taj dug je star sedam godina i nije od juče. Dug iz ove godine se redovno plaća, onaj iz prošle godine plaćen je u iznosu od 97 odsto, 2015. je plaćena u iznosu od 98 odsto", rekao je za "Nezavisne" Branislav Rakić, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske dodajući da za izmirenje starog duga nedostaje još 1,7 miliona KM te da su se advokati zbog toga odlučili na štrajk.

Inače, Zakonom o krivičnom postupku predviđeno je nekoliko situacija u kojima će okrivljenima biti postavljen branilac po službenoj dužnosti, između ostalog, ukoliko se postupak vodi zbog krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora preko deset godina, zatim prilikom izjašnjenja o prijedlogu za određivanje pritvora za vrijeme dok traje pritvor.

Takođe, branilac po službenoj dužnosti osumnjičenom će biti dodijeljen ako sud utvrdi da je to potrebno zbog složenosti predmeta, mentalnog zdravlja osumnjičenog, odnosno optuženog ili drugih okolnosti u interesu pravde.

"Vlada Republike Srpske predvidjela je u nacrtu budžeta za narednu godinu 2,6 miliona KM za izmirivanje i to će biti isplaćeno. Sa Advokatskom komorom i njihovim rukovodstvom predviđeno je i potpisivanje memoranduma o načinu izmiravanju. Nijednog, nikakvog realnog, racionalnog razloga za bilo kakvo otežavanje rada ili štrajka nema", rekao je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske, za "Nezavisne".

On je rekao da će Vlada Republike Srpske sve obaveze izvršiti u ratama kako se dogovori sa rukovodstvom advokata i misli da je ovo prvi put da će biti izmirena sva dugovanja i da će ljudi dobiti svoje zaslužene zarade.

"Ne želim tumačiti šta je razlog za odluku koju su donijeli. Moja obaveza je bila da vodim računa i o plaćanjima i Vlada Republike Srpske je spremna i voljna da izvrši sve obaveze", rekao je Kasipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije