BiH

Agencija za statistiku: Popis završen prije dvije godine

Agencija za statistiku: Popis završen prije dvije godine
Foto: N.N. | Agencija za statistiku: Popis završen prije dvije godine

SARAJEVO - Agencija za statistiku BiH saopštila je danas da je prije dvije godine, u "saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, uspješno završila popis stanovništva iz 2013. godine".

Agencija je ovim demantovala informacije koje se posljednjih dana plasiraju u javnost da popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine nije završen.

Iz Agencije poručuju da je i Međunarodna posmatračka misija zaključila da je popis u potpunosti sproveden u skladu sa međunarodnim standardima.

Kada je riječ o popisu lica koja žive u inostranstvu, iz Agencije navode da je prikupljeno ukupno 63.014 obrazaca, što je tek pet do šest odsto od ukupne populacije stanovništva BiH koje žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u BiH i odsutni su duže od 12 mjeseci.

U saopštenju se napominje da broj osoba koje žive u inostranstvu nije reprezentativan i potpuno je nerelevantan za bilo kakvo dalje korišćenje, jer ne odražava stvarni broj osoba iz BiH koje žive u inostranstvu.

Republika Srpska ne prihvata rezultate popisa iz 2013. godine.

Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici 21. juna 2016. godine zauzela je stav da ne prihvata nezakonitu i štetnu odluku o Jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Organi i institucije Republike Srpske neće ni priznati, ni objaviti rezultate popisa čiji sadržaj smatraju spornim i neće proizvoditi nikakva pravna dejstva, odlučila je tada Narodna skupština Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije