BiH

Ajhorst i Palmer: Nema više vremena, dajte da radimo

Ajhorst i Palmer: Nema više vremena, dajte da radimo
Foto: Nedžad Uglješa | Ajhorst i Palmer: Nema više vremena, dajte da radimo

SARAJEVO - Angelina Ajhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) kazala je danas da je jako puno neriješenih pitanja koja se moraju rješavati i da nema više vremena za retorike podjela.

Ona je dodala da su imali intenzivne diskusije i da su tu da iznađu način kako izaći iz političke krize.

"U međuvremenu se bavimo veoma složenim pitanjem izmjena Izbornog zakona", kazala je Ajhorst, te dodala da imaju veliku odgovornost, ali i žurnost djelovanja.

Dodaje da su imali priliku da se sastanu sa brojnim političkim predstavnicima, ali i drugim građanima i apelantima.

"Imali smo i niz drugih sastanaka i pokušali naći načine i staviti okvir kako bi započeli pregovore. Radimo korak po korak želimo da su svi uključeni u ovaj proces. Imali smo i predstavnike Venecijanske komisije, a razgovori se nastavljaju i nakon ovih izjava za medije. Razgovaraćemo sa svima koji su zainteresovani za BiH. Građani moraju znati i imati povjerenje u političare. Vjerujemo da ogromna većina građana želi da BiH postane članica EU", rekla je Ajhorst.

Potvrdila je podršku EU jedinstvenoj, suverenoj i cijelovitoj BiH.

"Ovo nisu samo riječi, one nose jako puno odgovornosti i zato je potrebno  nastaviti raditi na iznalaženju rješenja. Ohrabreni smo porukama svih naših sagovornika", rekla je Ajhorst.

Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu je rekao da SAD bez ikakve sumnje podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

"Posvećeni smo da uradimo sve što možemo da situacija deaskalira. Ima puno posla koji treba uraditi i ovdje smo da pomognemo BiH da riješi ključne presude  Evrpskog suda. To će zahtjevati ravnotežu različitih aktera. Mi smatramo da je moguće ići dalje sa jednom zemljom, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. SAD i EU su tu kao partneri prijatelji, nismo ovdje da zagovaramo jedan put,  mi pomažemo razgovore, ne učestvujemo u pregovorima", rekao je Palmer.

Dodaje da još ima puno posla da se uradi i da BiH može računati na SAD i EU.

Upitana  zašto u napretku nije spomenula institucije RS, Ajhorst je rekla da je mislila i na RS.

Palmer je rekao da ne može govoriti u ime stranaka, ali da bi se provele presude Evropskog suda biće nužne ustavne promjene.

"Neophodna je dvotrećinska većina i na tome treba raditi", rekao je Palmer.

Ajhorst je rekla da će kroz dijalog i pregovore pokušati doći do rješenja.

"Istinski vjerujem da  je krajnji trenutak da izabrani dužnosnici sjede i razgovaraju. Rječi su mnogo važne, vidim da mnogi žive u strahu i znamo da  moramo raditi na tome", rekla je Ajhorst.

Ajhorst je rekla da u EU vide potrebu da se smiri situacija i da se bavimo konkretnim pitanjima.

"Dajte da radimo", kazala je Ajhorst.

Palmer ističe da bilo koji izborni model koji bi bio prihvaćen od stranaka može biti proveden u djelo i da se usvoji uz neophodne demokratske institucije i da se unaprijedi put BiH prema EU.

"Postoji  nekoliko modela koji bi bili prihvatljivi", rekao je Palmer dodavši da to ne treba biti nametnuto iz vana nego da lideri nađu kompromise, a oni ćemo biti tu kao parneri i prijatelji projekta.

Palmer je rekao da bi njegova poruka  građanima bila da čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da su posvećeni napretku i da ta posvećenost nije kratkoročna, nego ona traje.

"Mi smo ovdje značajno uložili sredstava i nastavićemo raditi da pomognemo da BiH napreduje", kazao je Palmer.

Ajhorstova je rekla da su građani u samom središtu onoga što rade.

"Ohrabrerna sam da radimo na stvaranju jendnog boljeg ambijenta“, rekla je Ajhorst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije