BiH

"Ako Hrvatska ne odustane od Trgovske gore, BiH treba da odgovori radikalno"

"Ako Hrvatska ne odustane od Trgovske gore, BiH treba da odgovori radikalno"
Foto: Green team Novi Grad | "Ako Hrvatska ne odustane od Trgovske gore, BiH treba da odgovori radikalno"

BANJALUKA - Pitanje namjere Hrvatske da na području Čerkezovca na Trgovskoj gori, uz granicu sa BiH, odlaže radioaktivni otpad ujedinilo je poslanike u Narodnoj skupštini (NS) RS, koji su bili jednoglasni u mišljenju da ukoliko hrvatska strana ne odustane od te namjere, BiH treba da odgovori radikalnim mjerama, poput izlaska na granične prelaze, ili čak prekida diplomatskih odnosa dvije države.

Poslanici su na današnjoj sjednici  usvojili zaključke Odbora za zaštitu životne sredine, a kojim su zatražili od Vlade RS da pripremi informaciju o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH u vezi sa sprečavanjem Hrvatske da odlaže sporni otpad, kao i da NS RS pripremi novu rezoluciju o protivljenju odlaganju.

Maksim Skoko, predsjednik skupštinskog Odbora, ponovio je da je neprihvatljiva i nedopustiva namjera Hrvatske da izgradi odlagalište, ali ni da sve dosadašnje aktivnosti nadležnih u BiH nisu zaustavile tu namjeru.

"Odbor smatra da Predsjedništvo BiH treba što prije da razmatra informaciju o dosadašnjim aktivnostima nadležnih institucija u BiH, te zauzme stavove. Odbor poziva parlament BiH da usvoji novu rezoluciju o protivljenju namjerama Hrvatske i da o njenom sadržaju upozna najviše predstavnike zemalja EU, Evropskog parlamenta, Međunarodne agencije za atomsku energiju", kazao je Skoko.

Rasprava u parlamentu, pored osuda namjera Hrvatske, vođena je najčešće u jednom smjeru, a to je preduzimanje radikalnih mjera prema Hrvatskoj.

"Šta bi se desilo da Republika Srpska i BiH odluče da odlažu nekakav otpad ka Plitvičkim jezerima ili Dubrovniku. Naravno da sam protiv da nuklearni otpad treba da se odlaže bilo gdje u regiji, ali mislim da treba biti radikalan sada", navela je Anja Ljubojević, potpredsjednica NS RS (SNSD).

Iz PDPa su poručili da agonija oko Trgovske gore traje predugo, a da svakim danom ispašta 250.000 građana koji žive u 13 lokalnih zajednica na toj teritoriji.

"Ovo je životno, egzistencijalno, bezbjednosno, zdravstveno, ekonomsko pitanje prvog ranga", poručio je Milanko Mihajilica, poslanik u Klubu PDPa u NS RS.

On je podsjetio da je NS RS 2015. godine usvojila Rezoluciju o protivljenju odlaganju nuklearnog otpada, ali da je Hrvatska zanemarila sva mišljenja iz BiH.

"Ovo je međudržavni spor. Predsjedništvo BiH treba da zauzme jasan stav i uputi poruku Hrvatskoj  ili ćete politički da odustanete i da se istrošeno nuklearno gorivo deponuje u Krškom, gdje je i proizvedeno, ili ćemo preispitati naše političke odnose i relacije, nećete nas ponižavati. Iskoristimo sve pravne i diplomatske mogućnosti", rekao je Mihajilica.

Bobana Ćibić, poslanik NPS-a, kazala je da će otvaranjem odlagališta to mjesto postati crvena tačka na geografskoj karti Evrope, koju će izbjegavati investitori, dok je njen partijski kolega Dragan Brdar dodao:

"Vrijeme poluraspada materije koju oni žele da odlažu je 50 godina. Mi nećemo osjetiti te posljedice, ali hoće naša djeca. Upravo zbog toga moramo iskoristiti sve pravne mehanizme da se suprotstavimo tome, a ne smijemo možda isključiti ni radikalnije mjere, poput izlaska na granice ako bude bilo potrebno."

Poslanik SDSa Dragomir Vasić istakao je da je u ovom slučaju bilo propusta u svim republičkim i državnim organima i da se mora reagovati dok nije kasno.

"Evo jednog pitanja na kome bismo se možda svi mogli složiti, ili bar Bošnjaci i Srbi, ovo je test da li smo spremni za to. Ovo što Hrvatska radi ne treba nikoga da čudi, netransparentni su, ignorišu stavove Srpske, dugo vremena su negirali da je Čerkezovac uopšte lokacija. Ovdje se radi o trajnom odlaganju", rekao je Vasić.

Svoj stav tokom rasprave iznio je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik, koji je izjavio da smatra da je problem Trgovske gore jedino moguće riješiti pravnim sredstvima, a da Vlada radi sve što je u njenoj moći u skladu sa pravom i zakonima kako bi ovaj problem bio riješen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije