BiH

Ambasada Rusije: EU teži da BiH postane kolonija

Ambasada Rusije: EU teži da BiH postane kolonija
Foto: Arhiva | Ambasada Rusije: EU teži da BiH postane kolonija

SARAJEVO - Ambasada Ruske Federacije u BiH reagovala je danas na zahtjev EU da BiH, odnosno novi Savjet ministara, uvede vize za ruske državljane, porukom da EU postavlja previše zahtjeva BiH.

Navode da postojeći Sporazum o bezviznom režimu obezbjeđuje povoljne uslove za razvoj veza između dvije zemlje.

"Uvjereni smo da trenutni zakonski okvir odgovara prvenstveno interesima BiH, jedne otvorene zemlje koju EU teži da pretvori u koloniju", navode iz ove ambasade za RTRS.

Podsjećamo da su "Nezavisne novine" danas su objavile da EU od BiH traži da kao zemlja kandidat uvede vize za državljane Ruske Federacije.

"Neopravdani i ničim izazvani rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i temeljnih ljudskih vrijednosti te ugrožava evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost. EU je ujedinjena u svom odgovoru na invaziju i donijela je opsežne mjere. Od BiH, kao zemlje kandidata, očekujemo da u potpunosti uskladi svoje vanjske, sigurnosne i trgovinske politike sa politikama EU. Za dobro funkcionisanje bezviznog režima s EU od BiH se očekuje i potpuna usklađenost sa viznom politikom EU, koja ne predviđa bezvizni režim sa Rusijom", rekli su "Nezavisnim novinama" iz Delegacije EU u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije