BiH

Ambasada Rusije: Neprihvatljivi napadi na prava entiteta, prije svega RS

Ambasada Rusije: Neprihvatljivi napadi na prava entiteta, prije svega RS
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Ambasada Rusije: Neprihvatljivi napadi na prava entiteta, prije svega RS

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da su opasni po mir i stabilnost u BiH i regionu zlonamjerni pokušaji zapadne međunarodne zajednice, koja – vođena vlastitim neokolonijalističkim interesima – tretira Dejton kao privremenu mjeru za koju je potrebna revizija.

“Smatramo neprihvatljivim stalne napade na prava i ovlaštenja entiteta, prije svega status Republike Srpske i njene institucije garantovane dejtonskim Ustavom BiH”, rečeno je Srni u ruskoj Ambasadi povodom 28 godina od sklapanja Dejtonskog sporazuma.

Rusija, kao država garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dosljedno se zalaže za striktno poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim nadležnostima koji su već gotovo 30 godina trajan osnov za dejtonsku BiH, naveli su iz ruske Ambasade.

Bilo koje preispitivanje ovih principa, ističu iz Ambasade, moguće je isključivo kao rezultat dogovora lokalnih strana bez spoljnog uplitanja.

“Sa dubokim razočaranjem moramo konstatovati da su višegodišnji napori međunarodne zajednice za postizanje pomirenja i stabilnosti u BiH bili brutalno potkopani zbog afere nezakonitog `postavljenja na dužnost` visokog predstavnika u BiH, državljanina Njemačke Kristijana Šmita, bez odobrenja njegove kandidature u Savjetu bezbjednosti UN – jedinog organa ovlaštenog za davanje mandata visokog predstavnika”, navodi se u odgovoru Srni iz Ambasade.

Prema navodima iz Ambasade, ne podnose kritiku pokušaji da Šmit bude nametnut BiH postfaktum, a pogotovo putem zastrašivanja koja zapadni klub čini prema građanima BiH sankcijama, namještenim krivičnim procesima, te pritiscima na privrednike i nezavisne medije.

Iz Ambasade ističu da se odlučno zalažu za hitno ukidanje ponižavajućeg međunarodnog protektorata u BiH.

Ambasada Ruske Federacije u BiH podsjetila je da su prije 28 godina napravljeni ključni koraci koji su priveli kraju tragičan oružani sukob u BiH – 21. novembra je parafiran, a 14. decembra potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH.

“Kao rezultat strpljivog i uzajamno poštenog dijaloga, kao i traženja kompromisa, ambasade, tri konstitutivna naroda i dva entiteta – Federacija BiH i Republika Srpska su se dogovorili o optimalnim načinima mirnog suživota u okviru jedne države”, naveli su u Ambasadi.

Danas se navršilo 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom BiH nastavila je svoje pravno postojanje kao država, sa unutrašnjom strukturom modifikovanom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.

Napomena:

Članak je ispravljen.

U prvobitnoj verziji teksta je navedena informacija da je Dejtonskim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, što predstavlja manipulisanje činjenicama. BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije “stvorena” sastavljanjem dva entiteta 1995. godine. BiH je subjekt međunarodnog prava, ne njeni entiteti. Analizu platforme Raskrinkavanje pročitajte ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije