BiH

Ambasada Rusije: Šmit nije visoki predstavnik

Ambasada Rusije: Šmit nije visoki predstavnik
Foto: Arhiva | Ambasada Rusije: Šmit nije visoki predstavnik

SARAJEVO - Ambasada Rusije u BiH saopštila je da njemački državljanin Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u BiH bez relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i da je apsolutno neprihvatljiva uzurpacija pojedinih članova Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira prava na "imenovanje" visokog predstavnika.

"Upozoravamo da će svu odgovornost za raspirivanje ionako zakomplikovane unutrašnje političke situacije u BiH posredstvom korišćenja persone Kristijana Šmita kao i instrumenata `bonskih ovlašćenja`, na koje on nema pravo, snositi autori današnje izjave", navedeno je u izjavi Ambasade Rusije povodom saopštenja "grupe pojedinih ambasadora Rukovodećeg komiteta Savjeta za sprovođenje mirovnog sporazuma".

Povodom pisma generalnog sekretara UN /Antonija Guteresa/, koje je pomenuto u saopštenju, iz Ambasae Rusije su naveli da u ovom slučaju ono samo potvrđuje da nigdje i nikako ne postoji odgovarajuća rezolucija Savjeta bezbjednosti UN kojom se odobrava kandidatura Kristijana Šmita.

"Stoga je nelegitiman", ističe se u saopštenju.

Iz Ambasade Rusije su dodali da činjenica da se nakon značajnog vremenskog perioda "rada" Kristijana Šmita pojedini ambasadori okreću temi legitimiteta njemačkog državljanina izričito potvrđuje da ni oni sami ne vjeruju u njega.

"Zaista, haotični postupci Kristijana Šmita i njegova nerazumljiva retorika doveli su do razočarenja čak i onih u BiH koji su naivno vjerovali u takozvanu `međunarodnu zajednicu`. Odavno je svima jasno da je kralj stvarno go", navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade Rusije su ukazali da je tragikomična persona Kristijana Šmita najbolji argument u korist zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika.

U saopštenju se dodaje da i sami međunarodni "zagovarači" Dejtona pokazuju zapanjujuće zanemarivanje riječi i duha mirovnog sporazuma.

"Nedostaje njima hrabrosti da u `izvornom` engleskom tekstu navedu pun naziv funkcije Milorada Dodika - predsjednika Republike Srpske, koju skrivaju u skraćenici RS", navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade Rusije u BiH su naglasili da bi, ipak, "branioci" Dejtona trebali da znaju da je Republika Srpska punopravni učesnik mirovnog sporazuma.

"I oni bi takođe trebali znati da je njihov posao potpomaganje pravednoj, uravnoteženoj primjeni odredbi Dejtonskog sporazuma, a nikako ne zastrašivanje, ne prijetnje i ne nasilno promovisanje `evroatlantske perspektive`.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ saopštili su danas da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i zadržava potrebne instrumente za podržavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući teritorijalni integritet BiH.

Ambasadori tvrde da je generalni sekretar UN Antonio Guteres u dopisu upućenom tadašnjoj predsjedavajućoj i srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović "potvrdio da je Upravni odbor PIK-a nadležan za imenovanje visokog predstavnika".

Upravni odbor PIK-a pozvao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da, kako tvrde, prekine sa politikom nepriznavanja i nesaradnje sa Kristijanom Šmitom, što je štetno po interese Srpske.

Oni su iskazali punu podršku Šmitu i Kancelariji OHR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije