BiH

Ambasada Rusije: Sporazum lidera o formiranju Savjeta ministara praktički propao

Ambasada Rusije: Sporazum lidera o formiranju Savjeta ministara praktički propao
Foto: Ilustracija | Ambasada Rusije u BiH: Sporazum lidera o formiranju Savjeta ministara praktički propao

SARAJEVO - Prinuđeni smo konstatovati da je sporazum trojice političkih lidera, koji su potpisali 5. avgusta Načela o formiranju Savjeta ministara BiH, praktički je propao, saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH.

To je saopšteno nakon što su se Ambasadori Vijeća za implementaciju mira (PIC) u četvrtak sastali u Sarajevu kako bi razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u BiH odnosno o problemu nekonstituisanja vlasti, iako je prošlo skoro 11 mjeseci od održavanja opštih izbora.

"Nepomirljive pozicije po pitanju slanja ANP su blokirale dijalog. Takva situacija može trajati neodređeno dugo. Istovremeno važna pitanja za zemlju neće se rješavati, politička i međuetnička napetost će se povećati. Smatrali smo potrebnim da to jasno iznesemo u izjavi, ne samo da pozovemo na dijalog, već da predložimo da se traženju rješenja pristupi što odgovornije, na osnovu Načela od 5. Avgusta", navodi se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade takođe navode da su predložili i konkretno rješenje, o čemu su usput govorili neki političari i diplomate, usredotočivši se na onim temama koje ujedinjuju narode BiH i njihove političke vođe (oni su se našle u Načelima) i ostaviti razlike budućim institucijama koje će ih razmatrati u okviru utvrđenih procedura, u skladu sa zakonima BiH i njenim međunarodnim obavezama.

"Ubjeđeni smo da odluke koje omogućavaju formiranje Savjeta ministara BiH mogu se donijeti narednih dana, u skladu sa spomenutim sporazumom između lidera tri vodeće političke stranke u BiH.  30.08.2019. godine", navodi se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade su naveli i da se nisu mogli složiti sa procjenom ozbiljnosti situacije i stvarnim izlazima iz nje, a koje su bili predložene od strane OHR i partnera po PIC-u.

"Mi polazimo od toga da je pitanje oko okončanja formiranja institucija BiH nakon prošlogodišnjih izbora steklo isključivo hitni karakter.  Neizvjesnost  paralizira rad institucija, zemlja prolazi kroz duboku političku krizu, koja utiče na dobrobit građana, koči realizaciju neophodnih reformi, nanosi štetu međunarodnom položaju BiH. Situacija koja je nastala zahtjeva urgentne mjere, nažalost, ponuđeni nama nacrt izjave odstupa od toga", stoji u saopštenju.

Upravni odbor Vijeća za provođenje mira saopštio je da podržava politički dijalog koji bi doveo do formiranja vlasti na svim nivoima i omogućio bezuslovni napredak ka reformama koje su u skladu sa postojećim političkim ciljevima i obavezama.

U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a pozvao je političke lidere da ne poduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija.

"U tom pravcu, Upravni odbor PIC-a još jednom potvrđuje svoj stav da entiteti i institucije moraju poštovati postojeće zakone i pravno obavezujuće aranžmane. Reforme kao što je reforma odbrane, uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na državnom nivou i uspostava indirektnih poreza na državnom nivou provedene su uz punu podršku entitetskih i državnog parlamenta. Ustav BiH, postojeći zakoni i integritet državnih institucija moraju se u potpunosti poštovati. Upravni odbor PIC-a želi da BiH postigne napredak i da dostigne svoj puni potencijal na reformskom putu - u tijesnoj suradnji i uz podršku međunarodne zajednice", stoji u izjavi ambasadora PIC-a, uz napomenu da se Ruska Federacija ne slaže sa ovom izjavom.

Vezana vijest: 

Ambasadori PIC-a razgovarali o vlasti i Dodiku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije