BiH

Ambasada Rusije traži razjašnjenje zbog zabrane ulaska Prilepina u BiH

Ambasada Rusije traži razjašnjenje zbog zabrane ulaska Prilepina u BiH
Foto: Ilustracija | Ambasada Rusije traži razjašnjenje zbog zabrane ulaska Prilepina u BiH

SARAJEVO - Ambasada Ruske Federacije izrazila je zabrinutost i duboko razočarenje zbog zabrane ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu.

"Ambasada izražava zabrinutost i duboko razočaranje zbog ovog incidenta. Obratili smo se Ministarstvu inostranih poslova BiH za razjašnjenjem", saopšteno je iz Ambasade Rusije. 

U saopštenju se podsjeća da je na Graničnom prelazu Rača između BiH i Srbije ruskom državljaninu Evgeniju Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH. 

"Evgenij (Zahar) Prilepin je poznati ruski pisac ne samo u Rusiji, već širom svijeta, uključujući BiH i Srbiju. On je trebalo da stigne u BiH na poziv rukovodstva Narodne biblioteke grada Banjaluka kao počasni gost 53. Kočićevog zbora, odnosno književne večeri u Narodnoj biblioteci u okviru ovog događaja", ističu iz Ambasade Rusije. 

U saopštenju se napominje da je Prilepin ranije više puta boravio u posjeti BiH. 

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen je ulazak u BiH zbog navodnih bezbjednosnih razloga. Ovu naredbu donijela je Obavještajno-bezbjednosne agencija (OBA) 26. marta ove godine. 

U obrazloženju rješenja o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu navodi se da njegovo prisustvo na teritoriji BiH "predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije