BiH

Ambasada SAD: Netačno da će tokom vježbe biti korišten osiromašeni uranijum

Ambasada SAD: Netačno da će tokom vježbe biti korišten osiromašeni uranijum
Foto: Ilustracija | Ambasada SAD: Netačno da će tokom NATO vježbe biti korišten osiromašeni uranijum

SARAJEVO – Ambasada SAD demantuje informacije koje su se pojavile u bh. medijima o tome da je u sklopu planirane vojne vježbe dogovorena upotrebu osiromašenog uranijuma.

U odgovoru koji su poslali "Nezavisnim" ističu da se u sklopu vježbe koristi samo municija koja nije štetna za okolinu.

Odgovor objavljujemo u cijelosti:

"U sklopu kontinuirane, bliske bezbjednosne saradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država, Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane (ODC) trenutno sarađuje sa Ministarstvom odbrane BiH kako bi dogovorila detalje bilateralne vježbe između Nacionalne garde države Merilend i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati u maju 2019. godine. Ova aktivnost dio je partnerstva između Nacionalne garde Merilend i OS BiH, koje je bilo od izuzetne koristi i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina svog postojanja.

Ukoliko se dogovor između ODC i Ministarstva obrane BiH postigne, ova bi aktivnost bila veoma slična prethodnim vježbama koje su se odvijale širom BiH, ali i širom regije, kroz Program državne partnerske saradnje (State Partnership Program), uključujući Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju.

Nijedna od aktivnosti u sklopu ove vježbe ne bi uključivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije. Tokom vježbi ove vrste, koristi se  municija koja je izmijenjena u svrhu obuke i koja nije štetna za okolinu.

Nacionalna garda Merilend i Ministarstvo odbrane BiH razgovaraju i o mogućnosti dovođenja američkih letjelica koje bi učestvovale u vježbi, koje bi mogli uključiti i A10 avione, koji su opremljeni posebnim sistemima letenja koji znatno smanjuju rizik od udesa ili kvarova.

Za dodatne informacije o programu vojne saradnje u BiH, upućujemo vas da kontaktirate Ministarstvo obrane BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije