BiH

Ambasada SAD u BiH: Separatistička retorika Dodika i njegove prijetnje opasne i destabilizujuće

Ambasada SAD u BiH: Separatistička retorika Dodika i njegove prijetnje opasne i destabilizujuće
Foto: Arhiva | Ambasada SAD u BiH: Separatistička retorika Dodika i njegove prijetnje opasne i destabilizujuće

Separatistička retorika Milorada Dodika i njegove prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su opasne, a njegovo destabilizujuće djelovanje imaće negativne posljedice ne samo na njega, već i na sve građane ove zemlje gdje god da žive, saopšteno je iz ambasade Amerike u Sarajevu.

"Njegova retorika i postupci dovode u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju. Ustav BiH je kristalno jasan – entitet nema ustavna ovlaštenja da se otcijepi od BiH. Sjedinjene Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru. Sjedinjene Države će nastaviti da pozivaju na odgovornost one koji pokušavaju da potkopaju BiH i njene institucije i pokušaju da destabilizuju zemlju i region", dodaje se u saopštenju.

Kako dodaju u saopštenju, stavovi Sjedinjenih Država o "državnosti BiH", kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih su poznati, ali "šovinistički" stavovi i izjave Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju.

"BiH je multietnička zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Hrvati, Srbi – i ostali. Svi su Evropljani; svi su Bosanci i Hercegovci; i svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države su pro-BiH jer podržavaju narod Bosne i Hercegovine – sve njih", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije