BiH

Ambasadori PIK-a o dešavanjima u Srpskoj: Duboko smo zabrinuti

Ambasadori PIK-a o dešavanjima u Srpskoj: Duboko smo zabrinuti
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Ambasadori PIK-a o dešavanjima u Srpskoj: Duboko smo zabrinuti

SARAJEVO - Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) u zajedničkoj izjavi izrazili su "duboku zabrinutost zbog nedavnih dešavanja u Republici Srpskoj", koja, kako navode, imaju za cilj sužavanje građanskog prostora i redukovanje javne debate.

"Upravni odbor PIK-a osuđuje fizičke napade na novinare i predstavnike civilnog društva do kojih je došlo 18. marta u Banjaluci i očekuje od svih u Republici Srpskoj, uključujući i najviše zvaničnike, da se suzdrže od štetnih i opasnih komentara koji pridonose stvaranju atmosfere straha među novinarima i aktivistima", poručuju ambasadori PIK-a.

Dodaju da bi "ponovna kriminalizacija klevete i uvrede dala organima vlasti Republike Srpske prekomjerna ovlaštenja za kriminalizaciju ili cenzuru slobode izražavanja medija, civilnog društva i građana koji žive u u Republici Srpskoj".

"Upravni odbor PIK-a apeluje na vlasti Republike Srpske da prestanu s aktivnostima kojima se ušutkuju nezavisni glasovi u medijskom prostoru i u civilnom društvu, te očekuje povlačenje nacrta zakona s dnevnog reda Narodne skupštine RS. Najavljeno usvajanje zakona Republike Srpske o nevladinim organizacijama predstavljalo bi dodatni korak unazad, čime bi se stigmatizovali nezavisni glasovi u RS i ugrozili demokratski procesi", stoji u njihovoj zajedničkoj izjavi.

Navode da "Upravni odbor PIK-a izražava žaljenje zbog najave vlasti Republike Srpske o namjeri jednostranog prekida saradnje s izaslanicima dvije članice Upravnog odbora PIC-a, što predstavlja štetan korak protivan interesima građana koji žive u RS".

"Članice Upravnog odbora PIK-a imaju ključnu ulogu u provedbi civilnih aspekata Dejtonskoga mirovnog sporazuma", poručuju iz PIK-a.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije