BiH

Američki general: SAD nema čime da se brani od ruskih raketa

Američki general: SAD nema čime da se brani od ruskih raketa
Foto: Ilustracija | Američki general: SAD nema čime da se brani od ruskih raketa

VAŠINGTON - General američke vojne avijacije Džon Hajten izjavio je da SAD nema odbranu od supersoničnih raketa o kojima je nedavno govorio ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Naša odbrana od tih raketa u stvari ne postoji", rekao je Hajten, prenosi Bussines Insider.

Portal podsjeća da su supersonične rakete, iako trenutno u fazi razvoja ili eventualno testiranja, odavno oružje broj jedan koje ubrzano razvijaju Rusija i Kina.

Kako se navodi, Kina je u novembru 2017. testirala funkcionalnost supersoničnog vozila, a o ruskim supersoničnim raketama govorio je Vladimir Putin, tokom obraćanja naciji, pred same predsjedničke izbore.

"Obje zemlje, i Kina i Rusija, ubrzano razvijaju supersonične sposobnosti. Mi smo gledali kako se testiraju te sposobnosti", izjavio je Hajten pred odborom za oružje američkog Senata.

Kada ga je predsjednik odbora pitao kakvu vrstu odbrambenog oružja ima Amerika protiv takvog naoružanja, Hajten je odgovorio da SAD ne posjeduje takvo oružje.

"Nemamo ga. Nemamo oružje koje bi moglo onemogućiti takav napad na SAD", rekao je general.

Putin je u obraćanju naciji pred predsjedničke izbore u Rusiji 1. marta, predstavio najnovije rusko oružje, a između ostalog, govorio je i o raketnim sistemima "Sarmat", podvodnim dronovima, nuklearnim krstarećim raketama, vazdušnim raketnim sistemima "Kindžal" i laserskom i hipersoničnom oružju.

Kako je general rekao, jedina odbrana koju SAD imaju je prijetnja od nuklearne odmazde.

"Naš odgovor bi bio naše zastrašivanje", rekao je Hajten i dodao da SAD moraju da unaprijede svoje senzorske mogućnosti, kako bi "pratili, karakterisali i određivali odakle dolaze prijetnje".

Za sada, otkrivanje raketa uglavnom se vrši preko satelita koji kruže oko Zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije