BiH

Amerika usvojila novi okvir za sankcije na zapadnom Balkanu

Amerika usvojila novi okvir za sankcije na zapadnom Balkanu
Foto: Tanjug | Amerika usvojila novi okvir za sankcije na zapadnom Balkanu

VAŠINGTON, BRISEL - Ministarstvo finansija SAD objavilo je novi dopunjeni okvir za sankcije vezane za zapadni Balkan.

Prema informacijama koje su navedene na stranici Ministarstva finansija, Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) usvojila je novi finalni okvir zato što je u proteklom periodu bilo više izmjena postojećeg okvira, pa je odlučeno da se napravi potpuno novi okvir u koji će biti objedinjene sve predviđene mjere. Podsjetili su da je okvir za sankcije za zapadni Balkan usvojen u maju 2003. godine, a zadnji put izmijenjen 2021. Kako je objašnjeno, nove odredbe odnose se, između ostalog, na kažnjavanje korupcije.

"Ovo finalno pravilo zamjenjuje regulativu koja je bila dopunjena i ponovo objavljena 29. juna 2011. godine i uključuje dodatna uputstva i definicije, opšte dozvole i druge regulatorne provizije. Zbog većeg broja sekcija koje su dopunjene i dodate, OFAC objavljuje Regulacije za stabilizaciju zapadnog Balkana u cijelosti", objašnjeno je u uvodu dokumenta koji je objavljen u četvrtak naveče. Najzanimljivije izmjene odnose se na direktno ili indirektno učešće u koruptivnim radnjama na zapadnom Balkanu.

"Sekcija Izvršne naredbe 14033, uz određene izuzetke, blokira svu imovinu i interese osobama koje su odgovorne ili su saučesnici, ili su direktno ili indirektno uključeni u koruptivne radnje vezane za zapadni Balkan, uključujući koruptivne radnje od strane ili za račun bio koje vlade na zapadnom Balkanu", naglašeno je.

U nastavku se precizira da se sankcije odnose na bilo kojeg funkcionera na bilo kom nivou vlasti na zapadnom Balkanu i da su neki od oblika sankcionisanih aktivnosti zloupotreba javnih resursa, korištenje privatnih resursa za ličnu korist ili političke ciljeve, kao i na davanje i primanje mita.

"Blokira se sva imovina onima koji su materijalno pomagali, sponzorisali ili pružili finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku dobara i usluga podržavajući ili za račun bilo koje osobe čija imovina i interesi su blokirani u skladu s ovom naredbom, ili je u vlasništvu ili u kontroli, ili je djelovala ili namjeravala da djeluje za račun direktno ili indirektno bilo koje osobe čija su imovina i interesi blokirani u skladu s Izvršnom naredbom 14033", naglašeno je.

Takođe, kao što je već bilo navedeno i u prethodnom pravilu, može biti sankcionisano i lice koje predstavlja značajan rizik da će počiniti nasilje kojim se ciljano prijeti miru ili smanjenju bezbjednosti bilo kojeg područja unutar regiona, na način da se, kako je navedeno, potkopava autoritet, djelovanje i ciljevi međunarodnih organizacija prisutnih u regionu.

Jedna od navedenih mjera, koja je takođe bila prisutna i u prethodnoj odluci koju je prošle godine donio Džo Bajden, američki predsjednik, odnosi se na sankcionisanje onih koji potkopavaju međunarodne sporazume i odluke visokog predstavnika za BiH, kao i Savjeta za sprovođenje mira za BiH.

"Blokirana će biti imovina i interesi lica koje je odgovorno ili je saučesnik, ili se na direktan i indirektan način uključio u aktivnosti koje prijete miru, bezbjednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kojeg područja na zapadnom Balkanu", naglašeno je.

Istovremeno, kako javlja Slobodna Evropa, EU priprema proširenje sankcija protiv Rusije, a zapadni Balkan, sudeći prema informacijama ovog medija, biće izuzet od zabrane kupovine ruske nafte.

"Da bi se zaštitila energetska sigurnost zapadnog Balkana potrebno je predvidjeti derogaciju kojom bi se omogućio tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosječnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbjeglo zaobilaženje sankcija", stoji u tekstu kako prenosi Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije