BiH

Amidžić: Budžet BiH je potrošački i treba ga smanjiti

Amidžić: Budžet BiH je potrošački i treba ga smanjiti
Foto: Dražan Pozderović | Amidžić: Budžet BiH je potrošački i treba ga smanjiti

SARAJEVO - BiH je i u ovu godinu ušla bez usvojenog budžeta, pa njene institucije prelaze na privremeno finansiranje prema budžetskom okviru na nivou prošle godine, što ministri iz stranaka "trojke" odbijaju da podrže jer smatraju da je nedovoljan, rekao je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić.

Ističe da je na računima institucija BiH ostalo više od 60 miliona iz prošle godine i da je bespredmetno tražiti povećanje budžeta BiH.

Zajedničke institucije BiH, već tradicionalno od 1. januara su na režimu privremenog finansiranja. Što znači da će za prva tri mjeseca dobiti onoliko novca koliko je za taj period bilo predviđeno u prošloj godini.

Budžeta za 2024. nema jer o njemu nije bilo dogovora u Fiskalnom savjetu u kome sjede entitetski premijeri, predsjedavajući Saveta ministara i resorni ministri.

"S obzirom na to da Fiskalni savjet nije postigao dogovor o novom budžetskom okviru, mi unutar Ministarstva finansija smo se kretali u okviru postojećeg okvira i predložili budžet na nivou 2023. godine koji iznosi milijardu i 315 miliona i 450 hiljada (konvertibilnih maraka)", rekao je Amidžić za RTRS.

Amidžić nema dilemu da su predviđena sredstva u budžetu za 2024.godinu dovoljna za funkcionisanje BiH, odbacuje kritike da entiteti koče zajedničke institucije.

"Čist potrošački budžet, mi imamo preporuku MMF da budžet institucija BiH ne da treba da bude na istom nivou već na manjem. Ljudi mi gore potrošimo milijardu maraka na plate, šta smo isporučili? Da sam imao mogućnost da predložim manji budžetski okvir, ja bih predložio", kaže Amidžić.

Kažeda ne očekuje probleme u funkcionisanju nivoa BiH iako još nije usvojen budžet koji je potrošački, te istakao da smatra da ga treba smanjiti jer se život odvija u entitetima.

Amidžić je rekao da neko očigledno misli da ako ima više potrošnje na nivou BiH time jača država što nije tačno i obična je glupost.

Amidžić je istakao za RTRS da je činjenica da je jedino Republika Srpska pravovremeno usvojila budžet, te napomenuo da je Federacija BiH u režimu privremenog finansiranja.

"Što se tiče nivoa BiH, neće biti problema u funkcionisanju. Moje viđenje je da je to potrošački budžet", rekao je Amidžić.

Amidžić je naglasio da nijedan budžetski korisnik neće imati problema.

Budžetski okvir ostao je isti. Unutar njega pojedini korisnici poput CIK zbog predstojećih lokalnih izbora dobili su više dok je za 43 institucije BiH predviđeno manje sredstava uključujući i ministarstvo odbrane za koje je ministar Zukan Helez tražio 18 miliona KM više u budžetu za 2024. jer sadašnjih 392 tvrdi nije dovoljno za funkcionisanje.

"Ispod ove cifre koju sada imamo za budžet za Oružanih snaga BiH sigurno neće ići, ja to neću dozvoliti. Može biti samo povećan, umanjen neće biti", izjavio je Helez.

Amidžić kaže da građani ne znaju da, kada je u pitanju Ministarstvo odbrane, u 2023. godini istom budžetskom korisniku ostalo je 20 miliona neutrošeno.

"Nema izvršenja, i postavlja se pitanje da budžet Ministarstva odbrane treba da raste, pa što da raste kada je ostalo 30 miliona i 743.000 maraka neutrošeno", upitao je Amidžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije