BiH

Analitičari očekuju prljavu kampanju: Blaćenjem protivnika do funkcionerske fotelje

Analitičari očekuju prljavu kampanju: Blaćenjem protivnika do funkcionerske fotelje
Foto: N.N. | Analitičari očekuju prljavu kampanju: Blaćenjem protivnika do funkcionerske fotelje

SARAJEVO, BANJALUKA - U predstojećem periodu, uoči i nakon raspisivanja parlamentarnih izbora u BiH, ozbiljno treba računati na drastično dizanje tenzija među strankama i pojedincima i na pokušaje diskreditacije političkih protivnika, jedinstvena je ocjena analitičara koji prate izbore.

Prema riječima Vehida Šehića, predsjednika Foruma građana Tuzle, organizacije koja pripada Koaliciji za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", sve što se dešava posljednjih sedmica samo je uvod u izrazito prljavu kampanju za oktobarske izbore.

"U toj i takvoj kampanji neće se govoriti o ekonomskim programima, već će biti bazirana na napadima jednih na druge, a koristiće se sva raspoloživa sredstva da se diskredituju politički protivnici. Postali smo svjedoci i da su stranke postale turističke organizacije, jer dovode ljude na mitinge iz drugih gradova kako bi se poslala slika o njihovoj snazi", kaže Šehić.

Podsjeća da stranke za te namjene plaćaju ljudima koje dovode, "što je jedan vid korupcije".

"Koristiće se i razne metode pritiska, i to je nešto što imamo dugi niz godina", navodi Šehić, te podsjeća na još jednu tendenciju.

"Svjedoci smo da nas informišu o nekakvim uspjesima, zapošljavanju, o ekonomskom rastu, a mi to uopšte ne osjećamo. Zbog toga oni i njihove politike i jesu osuđeni na propast, jer se služe manipulacijama", zaključuje Šehić.

Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, kaže da se već sada vidi kako se neće birati sredstva protiv političkih protivnika.

"Sve smo to već vidjeli, potkupljivanje, napade na protivnike, ali sada je to krenulo puno ranije, pa smo izloženi i kontaminirani na dnevnom nivou. Sada se primjećuje jedan novi trend pojačanog plasiranja fake news, tzv. lažnih vijesti sa izmišljenih portala, što ionako sluđenog prosječnog birača može dodatno zbuniti", navodi Topićeva.

Zaključuje kako je to stalno držanje tenzija da se radi o ulogu na život ili smrt "ono s čime treba računati".

Istovremeno, u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH čekaju zvanično raspisivanje izbora, jer sada nemaju nikakve instrumente kontrole niti mehanizme uticaja na ponašanja stranaka i pojedinaca izuzev da gledaju i prate.

Maksida Pirić, portparol CIK BiH, kaže da u Izbornom zakonu BiH postoje posebna poglavlja (7 i 16) koja reguliraju praćenje stranaka, njihovo ponašanje i odnos s medijima.

"Podsjećam da je od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka kampanje zabranjeno plaćeno političko oglašavanje. Mi pratimo izvore finansiranja političkih stranaka, a potrošnju samo u izbornoj kampanji. Da li će takve stvari biti prikazane u finansijskim izvještajima za 2018. godinu, to ćemo da vidimo", kaže Pirićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije