BiH

Analiza CCI: Od 110 programa rada na vrijeme usvojeno 14

Analiza CCI: Od 110 programa rada na vrijeme usvojeno 14
Foto: N.N. | Skupština HNK program rada nije usvojila na vrijeme nijednom u posljednjih 12 godina, zaključno sa 2018. godinom

SARAJEVO - Od 110 programa rada, koliko je skupštine 10 kantona u Federaciji BiH trebalo da donesu u posljednjih 11 godina, na vrijeme je doneseno tek 14 programa, što dovoljno govori o ozbiljnosti rada ovih institucija zakonodavne vlasti u kantonima.

Prema najnovijem izvještaju Centara civilnih incijativa (CCI), u tom periodu 18 programa rada uopće nije doneseno, 42 su osvojena u prvom kvartalu godine na koju se odnose, 28 u drugom kvartalu, a osam u drugoj polovini godine.

"Nažalost, prilikom usvajanja programa rada za 2018. godinu, a nakon napretka evidentiranog pri usvajanju programa za 2017, došlo je do pogoršanja, pa su na vrijeme, prije početka godine na koju se odnose, usvojena tek tri programa rada kantonalnih skupština - u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu", piše u izvještaju.

Dalje je navedeno da čak četiri kantonalne sklupštine (Posavskog kantona, Bosanskopodrinjskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10) program rada nisu usvojile na vrijeme nijednom u posljednjih 12 godina, zaključno sa 2018. godinom! Istovremeno, skupštine Unsko-sanskog i Zapadnohercegovačkog kantona to su učinile tek jednom, pri čemu je Skupština ZHK program rada taj jedini put na vrijeme usvojila 2008, još prije deset godina.

Ana Lučić, portparol CCI-ja, ističe da su programi rada jako važni za ove institucije vlasti, jer od njih kreće sve.

"Sama činjenica da mnoge skupštine nemaju programe dovoljno govori za sebe. Oni su dužni da ih donesu na vrijeme, jer to stoji u njihovim poslovnicima o radu", ističe Lučićeva.

U izvještaju je navedeno da je najveću neodgovornost pokazala Skupština Kantona 10 (Livanjskog kantona), koja je u posljednja tri mandata (ukupno 12 godina) samo u pet navrata imala usvojene programe rada.

Inače, CCI je nedavno objavio monitoring rada svih kantonalnih vlada i skupština za 2017. godinu, s obiljem interesantnih podataka.

Prema ovom izvještaju, u dijelu koji se odnosi na nacrte kantonalnih budžeta za 2018. godinu vidljivo je da će budžet Kantona Sarajevo iznositi 769 miliona KM, što je otprilike trećina ukupne vrijednosti svih kantonalnih budžeta (32,7 posto).

Također, i kantoni Tuzla i Zeničko-dobojski raspolažu sa prilično impresivnim budžetima 385, odnosno 318 miliona KM, što predstavlja još jednu trećinu ukupne vrijednosti budžeta. Na sve ostale kantone otpada posljednja trećina.

Zbirno, svi kantonalni budžeti iznose oko 2,35 milijardi KM, a najviše sredstava, uobičajeno, odlazi na plaće budžetskih korisnika.

"Za plaće i naknade zaposlenih, kao i za doprinose, biće potrošeno oko 1,22 milijarde KM, što je preko polovine, oko 51,9 posto, svih budžetskih sredstava", piše u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije