BiH

Analiza "Nezavisnih": Šta se promijenilo nakon ulaska Hrvatske u Šengen

Analiza "Nezavisnih": Šta se promijenilo nakon ulaska Hrvatske u Šengen
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Analiza "Nezavisnih": Šta se promijenilo nakon ulaska Hrvatske u Šengen

BANJALUKA, SARAJEVO - Nakon ulaska Hrvatske u šengensko područje početkom januara pojavile su se velike gužve na izlazima iz BiH prema Hrvatskoj, pa je u javnosti stvorena nedoumica da li je u pitanju novi režim na granicama ili su za velike gužve krivi novogodišnji i božićni praznici.

Sudeći prema informacijama koje smo dobili, ako šengensku granicu prelazite kao putnik, nećete imati dodatne probleme, ali ako se bavite špediterskim poslovima i imate firmu u BiH, imaćete više problema na granicama u odnosu na raniji period.

Kako je za "Nezavisne novine" rekla Franka Vican Bošković, portparolka Granične policije BiH, povremene gužve za putnike zabilježene su tokom praznika, što je, kako je naglasila, bilo očekivano.

"Trenutno nema većih zadržavanja na graničnim prijelazima. Republika Hrvatska još od ranije primjenjuje važeće odredbe Zakonika o šengenskim granicama, tako da na zajedničkim lokacijama graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske nema promjena prilikom obavljanja granične kontrole", rekla je ona.

Naglasila je da je ove godine zabilježeno više prelazaka granica nego prethodne, dodajući da je od 10. do 17. januara prošle godine evidentirano 321.008 putnika koji su prešli granicu, dok je u istom periodu ove godine zabilježen prelazak granice 392.938 osoba.

"Očigledno je da je ove godine došlo do porasta prometa osoba u navedenom razdoblju 2023. godine i to za 22,41 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine", rekla je Vican Boškovićeva.

I u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske nam je potvrđeno da nema promjena.

"Obavještavamo vas da nakon 10. januara 2023. godine i završetka praznika nisu zabilježene značajnije gužve i čekanje na ulasku u Hrvatsku iz BiH", rekli su iz ovog ministarstva za "Nezavisne novine".

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, rekao je za "Nezavisne novine" da, što se tiče BiH, nije bilo nikakvih izmjena jer je Uprava već ranije sve carinske postupke uskladila sa zakonskom legislativom EU.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja za međunarodni i unutrašnji transport RS, kaže da je za prevoznike situacija lošija nego što je bila prije ulaska Hrvatske u Šengen, jer su, kako je rekao, fitosanitarne službe Hrvatske skratile radno vrijeme.

"Situacija je gora, dugo se čeka na prelazak, a svi vozači koji voze kvarljivu robu podložnu fitosanitarnim inspekcijama moraju još duže čekati nego prije", kaže Grbić za "Nezavisne novine".

Na pitanje da li su prevoznici pokušali da riješe problem kod domaćih i hrvatskih vlasti, on je rekao da je odgovor uvijek taj da je Hrvatska u Šengenu i da sada važe pravila EU.

"Naše institucije u RS i BiH nisu mogle da riješe probleme ni prije ulaska Hrvatske u Šengen, a kamoli sada", rekao je on.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije