BiH

Anketni odbor: Nije bilo povrede Poslovnika o radu

Anketni odbor: Nije bilo povrede Poslovnika o radu
Foto: Jelena Đurđević | Anketni odbor: Nije bilo povrede Poslovnika o radu

BANJALUKA - Anketni odbor formiran odlukom Narodne skupštine RS s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića zaključio je na današnjoj sjednici da u slučaju saopštenja za javnost 27. maja 2018. godine nije bilo povrede Poslovnika o radu Anketnog odbora.

U tom saopštenju Anketni odbor je tvrdio da su navodi iz otvorenog pisma Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, nedopustivi te da je rad Odbora bio javan i transparentan.

Podsjećanja radi, Lukač je uputio otvoreno pismo Narodnoj skupštini RS (NS RS) tražeći da Skupština zaštiti svoj prostor i organe, tvrdeći da je nedopustivo da u Anketnom odboru bude lice za koje je, kako je rekao, podignuta i od strane suda potvrđena optužnica za krivično djelo.

Sjednicu na kojoj je diskutovano o ovom, ali i još dvije tačke dnevnog reda zatražio je Drago Kalabić, potpredsjednik Odbora i jedan od sedam njegovih članova.

Kalabić je tvrdio da je to saopštenje politički obračun Branislava Borenovića, a ne stav Anketnog odbora.

"Ja sam preglasan. Ispada da Borenović može ujutru u pidžami iznositi svoje mišljenje kao stav Odbora", istakao je Kalabić i dodao da je smatrao da je trebalo uzeti izjave od nekih stručnih ljudi prilikom saslušanja.

Inače, Branislav Borenović, predsjednik Odbora, kazao je kako predsjednik predstavlja Odbor i ima pravo da daje izjave, a što mu je Kalabić osporio.

Odbor je danas saopštio kako smatra nedopustivim navode koje je u javnosti iznio ministar Lukač i smatra ih direktnim pritiskom i ometanjem rada Odbora. Pozvao ga je da svoje djelovanje vrati u okvire propisane Ustavom i zakonima Republike Srpske.

Dodaju kako od njega nisu dobili nijedan dokument niti dopis kojim se osporava učešće u radu bilo koga od članova Anketnog odbora.

"Anketni odbor potpuno je opredijeljen da u zadatim rokovima sačini izvještaj koji će pomoći što objektivnijem sagledavanju činjenica u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića, radi istine kao jedinog cilja. U narednim danima završiće izvještaj i predložiti zaključke i mjere Narodnoj skupštini RS", navodi se u saopštenju.

Inače, ranije je donesen zaključak da se svi zapisnici sa sjednica Anketnog odbora, Poslovnik o radu i stenogrami sa javnih sjednica na kojima su uzimane izjave od pojedinaca učine dostupnim za javnost i objave na sajtu Narodne skupštine Republike Srpske.

Darko Ćulum, direktor Policije RS, rekao je danas da Tužilaštvo još nije okvalifikovalo smrt Davida Dragičevića.

"Na tužilaštvu je da donese procjenu na osnovu svih dokaza, informacija, činjenica i radnji koje preduzimaju", rekao je Ćulum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije