BiH

Ante Krajina: Obustava novca za nabavku opreme

Ante Krajina: Obustava novca za nabavku opreme
Ante Krajina: Obustava novca za nabavku opreme

SARAJEVO - Privremena obustava isplate pojedinih izdataka iz budžeta FBiH za ovu godinu ne odnosi se na penzije, invalidnine, poljoprivredne poticaje kao ni sve one obaveze koje su utvrđene zakonima, te ova davanja nisu upitna i među prioritetima su isplate za decembar.

Istakao je ovo u petak Ante Krajina, ministar finansija FBiH, nakon što je Vlada FBiH u četvrtak donijela odluku da 20 dana budu obustavljene pojedine isplate zbog odgode isplate tranše kredita od MMF-a i neizvjesnosti sredstava od "Elektroprenosa BiH", koji su bili uračunati u ovogodišnji budžet FBiH.

"Obustava izvršavanja odnosi se na kod 821000, što znači izdatke za nabavku stalnih sredstava, odnosno nabavku prava i opreme kao što su vozila, računari, osnovna oprema", rekao je Krajina.

Prema budžetu, u prava, između ostalog, spadaju nabavke softvera i licenci.

"Obustava je u iznosu koji je planiran proračunom", dodao je Krajina, ali nije mogao precizirati o koliko je novca riječ koji će privremeno biti obustavljen.

Kako je saopšteno iz Vlade, u decembru je planirano 88 miliona KM iz redovnih prihoda, te 40 miliona KM od prodaje obveznica. Planirana su i 62,5 miliona KM tranše kredita MMF-a, te 58 miliona KM od "Elektroprenosa BiH".

"Zna se da tranše od MMF-a neće biti, ali je novac od 'Elektroprenosa' još upitan", rekao je Krajina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije