BiH

Arhiva Vojske RS propada, borci ogorčeni na vlasti

Arhiva Vojske RS propada, borci ogorčeni na vlasti
Foto: N.N. | Arhiva Vojske RS propada, borci ogorčeni na vlasti

BANJALUKA - Arhiva Vojske Republike Srpske, u kojoj se nalazi sva njena dokumentacija iz ratnog perioda, propada pod ingerencijom Ministarstva odbrane BiH, a svi apeli da se ona premjesti u nadležnost institucija Srpske još nisu urodili plodom.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS, kaže za "Nezavisne" da su se vojne starješine još prije nekoliko godina obratile i srpskim predstavnicima na nivou BiH i Vladi RS da se taj problem riješi, ali niko do sada nije ništa uradio.

Ta dokumentacija se uglavnom nalazi u bazi  Trećeg pješadijskog RS puka u kasarni "Kozara" u neadekvatnim uslovima.

"Kad pitate bilo koga od njih šta misle o Vojsci RS i Otadžbinskom ratu, svima su puna usta hvale. Međutim, kad treba nešto konkretno da se uradi, onda se ne desi ništa. Mislim da će nas takav odnos skupo koštati i platićemo cijenu za to kad-tad", kaže Savčić.

On smatra da bi bilo logično da brigu o arhivi preuzme Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, zato što ta institucija ima kompletnu vojnu evidenciju Vojske RS.

"Stvarno ne vidim razlog zašto se tu ništa ne radi i zašto se dozvoljava da ta vrijedna istorijska građa propada. Ne vidim razlog zašto da se taj materijal ne uskladišti na adekvatan način i učini dostupnim javnosti, da se skenira, digitalizuje i zaštiti za buduća pokoljenja", kaže Savčić.

On ističe da je VRS jedina oružana snaga koja nema svoju monografiju, a razlog za to je, kako tvrdi, u tome što se nijedan istoričar neće upustiti u takav rad ako nema dostupnu arhivu.

Sada, ako bi neko želio doći do nekih materijala iz arhive, mora se obratiti Ministarstvu odbrane BiH i od njih tražiti dozvolu.

Savčić kaže da postoji ideja gradonačelnika Istočnog Sarajeva da se u Palama napravi muzej Vojske RS, ali i ta ideja se, kako kaže, ne može realizovati bez arhive.

Milovan Milutinović, bivši visoki oficir VRS i član Glavnog štaba, kaže da su se i oni obratili Vladi RS, predsjedniku RS i institucijama na nivou BiH da se arhiva prebaci ili u Arhiv RS ili u Muzej RS, ali da nema odgovora.

"Istine radi, ne može se reći da se ništa ne radi, ali očigledno da treba pojačati napore. Mladen Ivanić je komandant Oružanih snaga BiH i on bi sigurno mogao nešto učiniti", kaže Milutinović.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, juče se nije javljao na telefon, ali je nedavno u jednoj televizijskoj emisiji rekao da je to nadležnost entitetskih vlada, da se dogovore kako će se podijeliti arhiva koja je sada pri Ministarstvu odbrane BiH. Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH, juče nam je rekao da je na odmoru i zamolio da mu se obratimo o ovoj tematici kad se vrati.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, kaže da postoje i istorijski i praktični razlozi da se arhiva vrati pod ingerenciju RS.

"Potrebno je ovjekovječiti našu borbu za stvaranje RS, a generacije koje dolaze treba da znaju kolika je žrtva data za stvaranje RS. Osim toga, potrebno je spriječiti manipulacije i zato je važno da arhiva bude u okviru institucija RS", rekao je Savanović.

Dodao je da će podržati aktivnosti ne samo da arhiva bude vraćena, već i da se napravi muzej Vojske RS. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije