BiH

Arnaut: Narušen entitetski balans u Komisiji za nadzor nad OBA-om

Arnaut: Narušen entitetski balans u Komisiji za nadzor nad OBA-om
Foto: Ilustracija | Arnaut: Narušen entitetski balans u Komisiji za nadzor nad OBA-om

SARAJEVO - Nakon polusatne rasprave o zahtjevu Kluba SDS-a u Predstanvičkom domu BiH da se s pozicija u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad OBA-om smijeni Nikola Špirić, data je pauza do 18 sati na zahtjev Kluba SBB-a.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a, kazao je da je narušem entitetski balans u ovoj komisiji.

Tvrdi da bi i ovim prijedlogom da se imenuje Borislav Bojić iz SDS-a u ovu komisiju bio narušen entitetski balans.

Arnaut je predložio da se smijeni Špirić i zamijeni članom iz FBiH, kako bi se ispravio disbalans u ovoj komisiji.

Ističe da je potrebno  ispoštovati i zakonom propisanu proporcionalnu zastupljenost političkih stranaka u parlamentu BiH.

Ovim bi, tvrdi Arnaut, SDS dobio  25 posto kontrole nad komisijom  i nad OBA-om.

On je pozvao kolegij da ozbiljno pristupi ovom pitanju, bez obzira šta su SDA i SDS jedni drugima obećali.

„Dati 25 odsto SDS-u mimo jasnih odredbi zakona o OBA-i, nemojte da idete još 10 koraka naprijed i kršite zakon jer će doći u pitanje validnost parlamentarnog nadzora nad ovom agencijom bitnoj za bezbjednost BiH. Nemojte da vas personalna razmišljanja odvedu u suprotnom pravcu“, rekao je Arnaut.

Aleksandra Pandurević (SDS), kazala je kako je Damir Arnaut dobar advokat SNSD-a.

„Kad se principa ne držite onda treba da ćutite. Svi se sjećamo da je bilo govoreno o zastupljenosti političkih partija, pa postoji dogovor da se gleda zastupljenost naroda - vi ste preuzeli mejsto predsjedavajućeg u Ustavno-pravnoj komisiji od Željka Komšića, a to pripada Hrvatima. Izvršil iste pritisak na Komšića“, kazala je Pandurević

Istiće da SDS ima 25 odsto, i da je to u redu obzirom da predstavlja RS.

„Treba da imamo 33,3 odsto. znate kako zajedničke komisije funkcionišu, jedan Srbin, Hrvat, Bošnjak za svaku odlluku mora glasati, određen broj. Ne postoji nikakav dogovor SDS i SDA o zamjeni Špirića, postoji nešto što se zove zaštita zakona“, kazala je Pandurević.

Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedavjaućeg Predstanvičkog doma BiH, istako je da je svima sad janso da SBB neće glasati za smjenu.

„SDS je bio od početka  protiv izbora Špirića, jer je u sukobu interesa zbog toga što mu sin radi u Agenciji. RS pripadaju četiri od 12 mjesta. U ovom domu iz RS imaju dva kluba stranaka i jedan predstavnik SDA. Tada smo se dogovoril da imao po dva člana i jedan predstavnik da bude iz SDA “, kazao je Bosić.

Javio se i Predrag Kožul, koji je poručio da  Darka Babalja (SDS) nauči da je donesen zaključak bez hrvatksog člana.

Iako su jutros poslanici kluba SNSD-a  napustili zasjedanje sjednice Predstavničkog doma BiH, popodne su se vratili u poslaničke klupe.

Tako je Dušanka Majkić (SNSD) rekla  da ovaj Parlament radi na način da gleda samo kako će koga ocrniti .

I u prošlom mandatu, tvrdi Majkić, bio je problem Špirić zbog toga što ima kompetencije.

„Bilo bi jako dobro da smo vidjeli stvarni argument zašto je takvo stanje u Obavještajnoj agenciji i ključni odgovor radi li Agencija dobro“, kazala je Majkić.

Tvrdi da postoji mnogo primjedbi na rad ove agencije.

„Agencija vrši nadzor nad komisijom i to je jedinstven slučaj. Pogledajte reakcije i komentare poslanika. Svi oni koji su na bilo koji način imali problema sa Obavještajnom agencijom sasvim drugačije sude o ovoj Agenciji. Ne može Agencija biti pod kontrolom dvije političke stranke (SDS - SDA)“, rekla je Majkić.

Lazar Prodanović (SNSD), smatra da se ovim ruši dignitet Parlamenta BiH.

„Njevjerovanto je da se sa 23 glasa usvoji Odluka o smjeni člana Komisije. Ovo je jedna nevjerovatna situacija, ovo su tipično za srpsko-srpska posla i netrepeljivost“, kazao je Prodanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije